Unes 80.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, es van concentrar ahir a Barcelona sota el lema "Per la democràcia, defensem les nostres institucions" en suport als càrrecs electes sobiranistes investigats pels tribunals, una protesta per reafirmar la via independentista davant la justícia espanyola. La protesta contra la "judicialització" del procés va ser convocada per les tres entitats independentistes catalanes: l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència.

Entre els milers de persones que van omplir l'avinguda Reina Maria Cristina hi havia dirigents com l'expresident català, Artur Mas; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; l'exconseller Francesc Homs; el vicepresident català, Oriol Junqueras; i la consellera de Presidència, Neus Munté, entre d'altres.

Amb la font de Montjuïc i les quatre columnes de Puig i Cadafalch de fons, a la tarima de la capçalera de la protesta s'hi van situar molts dels més de 400 representants investigats per la justícia, segons càlculs dels organitzadors. És el cas d'Artur Mas, Carme Forcadell, les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el regidor de Vic, Joan Coma.

Entre estelades i cartells de "No tenim por", es van sentir proclames com "independència" o "fora, fora, fora la justícia espanyola".

En declaracions als periodistes, Carme Forcadell va subratllar que "no contempla" que la inhabilitin, perquè "qui posa o treu" el president de la Cambra "són els diputats". Per la seva banda, l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, va garantir que se seguiran "jugant la pell" pel procés, mentre que el portaveu del PDECat al Congrés, Francesc Homs, va afirmar que aquesta manifestació "va dedicada al senyor Mariano Rajoy", president del Govern espanyol.

D'altra banda, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va avisar que es concentraran "quan faci falta" per defensar els electes que, segons el seu parer, "implementen el mandat democràtic del 27-S". També el regidor de la CUP a Vic, Joan Coma, va afirmar que espera ser "detingut" pròximament, com l'alcaldessa de Berga, després de negar-se a anar a declarar davant del jutge ja que, segons el seu parer, l'Estat és "partidista" i "no hi ha separació de poders".

El president de l'ANC, Jordi Sánchez, va ironitzar sobre que Catalunya havia "superat Espanya", ja que la manifestació va arribar més enllà de la plaça d'Espanya de Barcelona, i es va conjurar per "guanyar" el referèndum independentista previst per al 2017. "No ens resignem, ho farem", va incidir Sánchez, que va remarcar que seguiran amb el procés malgrat els embats judicials, ja que "mai acceptarem que un tribunal, per més Superior de Justícia de Catalunya que es digui, intenti destituir" la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Les causes

Durant l'acte es van enumerar els 460 actes que són objecte d'investigació judicial, entre ells els casos de Badalona, Berga i Vic, a més dels processos contra Forcadell, Mas, Ortega, Rigau i Homs. Les causes obertes, que afecten també 259 ajuntaments, recullen des de qüestions vinculades a la consulta del 9-N, no hissar la bandera espanyola als ajuntaments, pagar quotes a l'AMI o temes relacionats amb la desobediència a la justícia.

Segons fonts de la Delegació del Govern a Catalunya, hi ha 130 impugnacions per incompliment de la Llei de Banderes, un centenar d'impugnacions contra les aportacions de fons a l'AMI, així com un centenar més en contra de mocions d'insubmissió i sobirania fiscal. També hi ha entre 60 i 70 impugnacions per declaracions sobre un "territori català lliure i sobirà", 5 recursos vinculats a vulneracions del reglament que obliga a posar l'efígie del Rei al saló de plens.

També hi ha una vintena d'impugnacions pel control de la suspensió de la paga extra, una quinzena de resolucions d'impugnacions en matèria de recursos humans, 6 recursos per irregularitats en matèria de gestió econòmica i 12 recursos per diverses matèries, com el cas de Girona, per la contractació de trens per acudir a la manifestació de la Diada de l'any 2012.