La diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant va apostar ahir per mantenir el pla per celebrar un referèndum sobiranista l'any que ve encara que eventualment el Tribunal Constitucional (TC) suspengués la partida específica que el Govern preveu incloure en els pròxims pressupostos. En declaracions a Catalunya Ràdio, Reguant va advertir que el Govern català no es podria «escudar» en el fet que el TC ha suspès els pressupostos per renunciar a organitzar el referèndum. «Si els arribessin a suspendre, el referèndum s'hauria de poder fer», va dir.

El Consell Polític de la CUP va aprovar dissabte passat facilitar l'admissió a tràmit dels pressupostos del Govern, després de preacordar diverses mesures fiscals. Per poder comptar amb el suport de la CUP a l'aprovació definitiva dels comptes, va assenyalar Reguant, el Govern ha de donar «més passos» per demostrar que «s'avança molt més, de manera més decidida, cap al referèndum», que representa l'«element de ruptura» d'aquesta legislatura.

Reguant va urgir el Govern a convocar per a les pròximes setmanes la cimera prevista entre partits i entitats sobiranistes per abordar els següents passos cap al referèndum, una cita que segons ha reconegut cap la possibilitat que coincideixi amb el Dia de la Constitució, el 6 de desembre.

A més, segons la diputada, en els pressupostos del Govern «es poden fer més esforços per a la reversió de retallades i privatitzacions» i s'ha de «buscar la manera de redistribuir millor la riquesa».

Per la seva part, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va llançar una advertència a la CUP amb vista al debat pressupostari: «Si no hi ha pressupostos, no calen cimeres» pel referèndum sobre la independència, perquè no serà possible organitzar-ho, va alertar.

Després de la reunió d’ahir de la comissió permanent nacional d'ERC, Sabrià va considerar una «bona notícia» que el Consell Polític de la CUP acordés dissabte facilitar l'admissió a tràmit dels pressupostos. I després que la CUP insistís a celebrar com més aviat millor una cimera de partits i entitats sobiranistes per preparar la convocatòria del referèndum, Sabrià va advertir que es pot «anar avançant i tenint converses» sobre aquest assumpte, però «al final només tindran sentit si hi ha pressupostos». «Són dos temes que han d'anar absolutament en paral·lel», va recalcar Sabrià, que va recordar que l'admissió a tràmit del projecte pressupostari és només «la primera de les 17 votacions», en el ple i en comissions, que queden fins a l'aprovació definitiva dels comptes.

ERC vol compassar els avenços entorn de l'organització del referèndum amb la «imprescindible» aprovació dels comptes, que inclouran una partida específica per a la consulta sobiranista. Sabrià es va mostrar satisfet del consens per tramitar els pressupostos: «Era molt important trobar el punt d'acord entre la CUP i CDC».

En canvi, el líder de Podem, Albano Dante Fachin, va advertir que centrar el debat dels pressupostos en si inclouen una partida per al referèndum és «desviar l'atenció» en uns comptes que «aprofundeixen en la desigualtat», per la qual cosa la seva formació no caurà en aquesta trampa». En roda de premsa, Fachin va alertar davant la temptació que puguin tenir partits de «dretes» com Ciutadans i el PPC de centrar el debat en aquesta qüestió, «desviant» així l'atenció d'uns comptes que segons el seu parer «aprofundeixen» en la desigualtat.

Per això, va assegurar que Podem no caurà en la «trampa» de situar en l'»eix de discussió» del debat pressupostari el procés independentista: «Fer un altre 9-N és inútil, però no en farem un punt d'inflexió», va assegurar.

Advertència de Ciutadans

Finalment, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va censurar que els pròxims pressupostos s'estiguin dissenyant per «acontentar la CUP», i va deixar clar que si contenen partides «inconstitucionals», el seu partit portarà els comptes al Consell de Garanties Estatutàries. Així, va explicar que el seu partit analitzarà el projecte de pressupostos i «si estan pensats per acontentar la CUP, Ciutadans no hi serà, no podrà donar-hi suport. Volem pressupostos que estiguin pensats per solucionar els problemes dels catalans, no de la CUP», segons va advertir ahir la líder de Ciutadans.