El síndic de greuges, Rafael Ribó, va demanar ahir reforçar l´aplicació de la llei de transparència i augmentar la difusió del dret a l´accés de la informació per instaurar la «cultura de la transparència». Ribó va comparèixer a la comissió parlamentària del Síndic de Greuges per presentar l´informe d´avaluació de la llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern durant el primer trimestre del 2016.

La crítica principal de Ribó va ser la falta de difusió de la llei de transparència entre la població, perquè aquesta conegui el seu dret a la informació pública i sàpiga les obligacions de les administracions al respecte. Segons l´informe del síndic, hi ha hagut molt poques sol·licituds d´accés a la informació, cosa que evidencia el «poc coneixement» de les persones d´aquest dret. El defensor del poble català va explicar que és necessari que la gent exerceixi aquest dret per canviar el «paradigma de la relació entre ciutadà i administració» i instaurar la «cultura de la transparència».

Ribó va destacar que l´organització de la informació pública no és comprensible i no facilita que la població pugui entendre-la i interpretar-la. Les recomanacions del síndic passen per augmentar de manera «significativa» els recursos destinats a la gestió d´informació pública i reduir el termini de 30 dies per respondre a una sol·licitud fins als 10 dies.