Les forces polítiques sobiranistes i les entitats valoren aquests dies que el pròxim 6 de desembre, dia de la Constitució, els ajuntaments catalans obrin de manera simbòlica i sense comprometre els funcionaris. Segons va avançar ahir Nació Digital, el PDECat, ERC i la CUP han pres el lideratge d´aquesta proposta i volen implicar els «comuns» de manera que l´Ajuntament de Barcelona també secundaria l´acció reivindicativa.

Fonts de l´AMI van explicar que s´ha parlat d´aquesta proposta informalment però no s´ha concretat. En aquest sentit, està previst que es tracti en l´executiva que l´entitat celebrarà divendres que ve a Tarragona, mentre que fonts d´Òmnium veien bé l´estratègia i que aquesta sigui «transversal».

Ahir, el portaveu d´En Comú Podem, Xavier Domènech, va afirmar en una entrevista a TV3 que la proposta s´ha de «discutir» i va avisar que no vol que es converteixi «en un debat sobre qui ha d´anar o un a treballar un dia». A banda, Òmnium Cultural i l´ANC veien amb bons ulls la proposta tot i que van deixar clar que no surt d´ells. Fonts d´Òmnium van explicar que ni en són els ideòlegs ni ho promouen, tot i que ho veurien bé, sobretot, a més, si es tracta d´una acció «transversal» que impliqui a diversos partits i entitats.

Per la seva part, fonts de l´ANC també van comentar que es tractaria d´una iniciativa «municipalista» dels partits, però van deixar clar que també donarien suport a totes les propostes «unitàries». Així, van indicar que l´entitat espera que es concretin aviat.

Per la seva part, la coordinadora general del PDECAT, Marta Pascal, va demanar «no tensar ni violentar» els funcionaris si s´organitzen obertures d´ajuntaments i va afegir que no han rebut una proposta concreta. Des d´ERC, el portaveu Sergi Sabrià va assegurar que estudien «moltes propostes» per a contraprogramar els actes de celebració del Dia de la Constitució amb alguna acció que reivindiqui el procés sobiranista.

Per la seva part, el primer tinent d´alcalde de l´Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, va assegurar que el 6 de desembre «hi haurà poc per celebrar» perquè el marc constitucional està «profundament esgotat» i és un «text moribund» i va afegir que coneix per «alguna conversa aïllada i singular» la proposta tot i no saber-ne encara el contingut.

Finalment, la líder de C´s a Catalunya, Inés Arrimadas, va avisar que no permetran que les forces independentistes posin els funcionaris catalans als ajuntaments «contra l´espasa i la paret» i se´ls utilitzi per a la «confrontació».