Els representants del PSC José Zaragoza i Pere Joan Pons s'han convertit avui en els dos primers diputats 'díscols' del grup socialista a ser apartats de llocs de màxima responsabilitat, ja que tots dos han estat rellevats com a president i portaveu de la Comissió Mixta per a la UE.

La exportaveu del grup Soraya Rodríguez, afí a la gestora que dirigeix ??el PSOE des de la dimissió de Pedro Sánchez, i el perdedor de les primàries de 2014 enfront de Sánchez, Eduardo Madina substituiran Zaragoza i Pons respectivament, han confirmat fonts del grup.

Aquesta decisió pot ser un indicatiu de la resposta que va a donar la gestora a la indisciplina de 15 diputats del Grup Socialista a la investidura de Rajoy (set del PSC, 6 del PSOE i dos independents, Zaida Pedrera i Margarita Robles).

Dijous que ve es reunirà la direcció que presideix Javier Fernández per prendre una decisió sobre les conseqüències d'aquest 'no' i la reorganització del Grup Socialista. La decisió sobre Zaragoza s'ha hagut d'avançar, ja que la seva comissió es creava dimecres.

Però entre els 15 diputats que van trencar la disciplina del Grup hi ha dos membres de la direcció --la catalana Meritxell Batet i la balear Sofia Hernanz--, la sortida donen per segura molts diputats socialistes.

Al Grup s'estén la idea que també es rellevarà del seu càrrec a l'actual presidenta de la Comissió de Justícia, la independent Margarita Robles, encara que per això caldrà treure-la d'aquesta comissió.

Alguns diputats partidaris de destensar la situació apuntaven que la pròpia Robles ha posat al partit en una situació difícil, perquè, després de no acatar la disciplina del Grup, ha mantingut un perfil alt en els mitjans defensant que va mantenir el seu "no" per "dignitat ", amb el que col·locava en una situació difícil a la resta.

A més, entre els diputats del 'no' també hi ha diversos portaveus en comissions parlamentàries: l'aragonesa Susana Sumelzo (Cooperació Internacional per al Desenvolupament) i els catalans Merce Perea (Pacte de Toledo), Joan Ruiz (Polítiques Integrals per a la Discapacitat) i Manuel Creu (Educació).

A més, tenen de portaveu i càrrecs en taules de comissions, com a vicepresidents o secretaris, la gallega Rocío Fruits, el guipuscoà Odón Elorza, la independent Zaida Pedrera, la castellanolleonesa Mariluz Martínez Seijo, i els catalans Lídia Guinart i Marc Lamúa.