El TSJC rebutja el recurs de Forcadell per desobeir el TC

El tribunal diu que el procés penal que s'inicia no és contra la llibertat d'expressió sinó per no obeir el TC · La presidenta del Parlament defensarà «on sigui» que va actuar per protegir la llibertat d'expressió

17.11.2016 | 07:56
El TSJC rebutja el recurs de Forcadell per desobeir el TC

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va rebutjar el recurs contra l'admissió a tràmit de la querella presentada per la Fiscalia contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, pels presumptes delictes de prevaricació i desobediència per permetre que el passat 27 de juliol la cambra votés les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent.

En la interlocutòria, l'alt tribunal deixa clar que el procés penal «no s'inicia per cap debat d'idees ni, menys, per cap tipus d'expressió preferida per la querellada» i diu que els delictes no estan relacionats amb «l'expressió pública de pensaments o idees» sinó per «desobediència» al mandat d'un del TC, «que constitueix una de les peces bàsiques de l'arquitectura de l'Estat de dret de les democràcies avançades», assegura.

La Sala recorda a Forcadell té garantida per la Constitució Europea els drets a la llibertat d'expressió perquè l'exerceixi «sense trava alguna» així com altres drets fonamentals, però li trasllada que en els assumptes públics «no pot exercir-se sinó en la forma jurídicament prevista en cada cas».

En la interlocutòria, redactada en català i castellà i de la qual Maria Eugènia Alegret n'és la ponent, s'afirma que per l'admissió de la querella «n'hi havia prou que en la mateixa fossin relatats uns fets que, de ser certs, revestirien inicialment caràcter delictiu». «Sobra dir que, amb els matisos que es vulgui, els fets relatats en la querella són versemblants en funció de la documentació acompanyada, encara que la seva acreditació, així com la dels fets que convinguin a l'interès de la defensa, dependrà dels elements que s'incorporin a la instrucció que ara s'obre», afegeix el text.

De moment, TSJC ja ha enviat una providència en què sol·licita diversa documentació, com les resolucions del Parlament sobre la resolució independentista del 9 de novembre del 2015 o la del 2013 per la qual s'aprovava la declaració de sobirania, a més de totes les resolucions adoptades abans de la prohibició del TC per votar les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent o l'acta de la sessió del mateix 27 de juliol, entre d'altres.

Per la seva part, Forcadell va reafirmar ahir que va actuar d'acord amb les seves funcions durant el ple de la cambra del 27 de juliol i que ho defensarà «on sigui», ja que, segons el seu parer, va actuar per protegir la llibertat d'expressió. En un comunicat, Forcadell va afirmar que aquesta decisió implica que «per primera» vegada se sotmet per la via penal «el debat de les idees», un fet «sense precedents», va dir. A més, va afegir que «no existeix norma penal que prohibeixi el debat parlamentari», per la qual cosa defensarà la seva actuació «allà on faci falta» en defensa de la «llibertat d'expressió i del dret d'iniciativa dels diputats i diputades». Actualment, Forcadell no ha estat citada pel TSJC, va recordar en el seu comunicat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema