La majoria absoluta sobiranista estaria en risc si se celebressin eleccions al Parlament principalment per la pèrdua de diputats de la CUP, si bé JxSí retrocediria també en vots, mentre que el «no» a la independència guanyaria al «sí» per dues dècimes, segons l'últim sondeig de la Generalitat.

El baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) fet públic ahir apunta a un «empat tècnic a l'estil cupaire» entre partidaris i detractors de la independència, en paraules del director de l'institut, Jordi Argelaguet. Amb tot, les xifres mostren un petit avantatge del «no» de dues dècimes (45,1%) davant dels del «sí» (44,9%), que pateixen un retrocés en el sondeig, ja que cauen del 47,7% registrat al juny (gairebé tres punts).

Si se celebressin eleccions catalanes, JxSí (ERC i PDECat) perdria en intenció de vot però mantindria 60-62 diputats, mentre la CUP retrocediria a 6-8 parlamentaris quan ara en té 10. Així, la majoria independentista estaria «fregant la majoria absoluta (68)», ja que «a la banda alta la guanyaria i en la baixa la perdria», segons va valorar el director del CEO.

El baròmetre detecta un transvasament de suports de la CUP a JxSí, ja que el 21,3% dels enquestats que diuen que van votar als antisistema optarien ara per la coalició del PDECat i ERC.

L'estudi detecta una pèrdua d'intenció de vot en totes les forces excepte CSQEP i el PP. La confluència d'esquerres s'endú la pujada més gran en el sondeig, ja que passaria d'11 a 19-20, amb la qual cosa podria disputar la segona plaça a Ciutadans, que respecte a les eleccions del 2015 retrocediria de 25 a 20-21 parlamentaris, mentre que el PSC es quedaria en 14-15 escons (ara en té 16).

El PP guanyaria 2 diputats, passant dels 11 actuals a 13-14 parlamentaris, segons l'estudi elaborat a partir de 1.500 enquestes realitzades entre el 17 d'octubre i el 3 de novembre, moment en el qual es negociava el Govern de Mariano Rajoy, un context que, segons Argelaguet, podria haver influït en aquest repunt dels populars.

Model territorial per a Catalunya

Les dades donen un 45,1% de ciutadans que no volen que Catalunya sigui un estat independent, passant mínimament per davant del 44,9% que sí ho voldria. Les xifres suposen un retorn al que resulta més habitual en l'històric dels resultats, amb un «empat gairebé cupaire», segons Argelaguet. En l'última enquesta, el «sí» (47,7%) superava el «no» (42,4%), però els valors habituals se situen gairebé sempre al voltant del 50% per a les dues opcions. A banda, el CEO indica, també, que un 38,9% voldrien una Catalunya com Estat independent, el 23,2% un Estat català dins d'una Espanya federal, el 24,1% mantindrien l'estatus de comunitat autònoma i el 5,7 la convertirien només en regió.

El CEO no interroga exactament què es votaria en un referèndum, però pregunta si es vol que Catalunya sigui un estat independent. És per això que Argelaguet creu que el resultat no tindria per què ser exactament igual al sondeig en un veritable referèndum. «Dependria molt de la pregunta o de com estiguin de mobilitzat els partidaris del sí i del no», va dir. Amb tot, l'empat tècnic que es dóna en aquest nou baròmetre, amb lleuger avantatge del «no» és, per a Argelaguet, la línia habitual i demostra que «tot i que han anat passant coses, les bases del sí i del no són molt estructurals i només hi ha petites oscil·lacions», va dir.

L'enquesta del CEO també afirma que el 39,1% dels catalans creu que si Catalunya fos un país independent el nivell de vida seria «millor que el d'ara», mentre el 27,1% considera que seria «pitjor» i el 19,9% que es quedaria «igual».

Per últim, els catalans enquestats es mostren molt dividits davant la possibilitat que una Catalunya independent pogués quedar fora de la Unió Europea automàticament. Així, un 25,1% creu que això és poc probable, un 22,9% ho veu bastant probable, un 22,1% ho considera molt probable, i un 18,1% gens probable.