Un ramader denuncia que ha hagut de matar una vaca a causa dels boletaires

Sacrifica l'animal després que envestís 4 persones a qui acusa d'envair una zona de pastura

19.11.2016 | 11:11
Un ramader denuncia que ha hagut de matar una vaca a causa dels boletaires

Ramon Sala, ramader propietari de la vaca que va ferir quatre persones, una de gravetat, a principi d'octubre a Capolat, es lamenta que els boletaires entrin a les finques que estan tancades per a la pastura d'animals. Sala va haver de sacrificar l'animal (una vaca que criava un vedell) a instàncies dels agents rurals, tot i que la bèstia era dins la zona de pastura tancada. Sala, que és veí d'Olius (Solsonès), reclama que es resolguin "els danys i problemes de convivència que genera l'accés indiscriminat de persones incíviques als boscos i els camps de pastura a l'època de bolets", segons ha explicat a Regió7. En aquests dies, dins la finca de pastura, s'hi havien comptat més de 80 vehicles aparcats en un mateix moment, mentre la zona era un anar i venir constant de boletaires.

Ramon Sala explica que va haver de sacrificar un vaca que va envestir "diverses persones" que havien accedit al recinte tancat amb un pastor elèctric on pasturava el seu ramat. El fets van tenir lloc el 6 d'octubre d'enguany al terme de Capolat al Berguedà. "Cap al migdia vaig rebre una trucada dels agents rurals: una de les meves vaques havia envestit diverses persones i alguna de gravetat". Ràpidament es va desplaçar al lloc dels fets on "l'agent em va dir que havíem de treure aquell animal de la zona, ja que amb dues hores de diferència havia agredit quatre persones i perillava que no s'acabés aquí, perquè no sabia com fer adonar a tota la gent que buscava bolets dintre del tancat del perill que corrien, ja que no li volien fer cas, que ja sabien que hi havia vaques i no fan res, li deien", segons explica Sala.

El ramader va localitzar l'animal en qüestió. Es tractava d'una vaca adulta que "estava criant un vedell d'uns dos mesos". La bèstia "estava molt nerviosa i quan t'hi apropaves a uns vint metres intentava envestir". Aleshores "vaig demanar a l'agent rural que per tancar-la i treure-la d'allà necessitàvem 24 hores de tranquil·litat, és a dir, ni crits ni gent voltant per allà".

El ramader explica que la resposta a la seva demanda va ser una negativa, ja que "a causa de la febre del bolet això era impossible i que el Cos d'Agents Rurals no tenien mitjans per poder aturar tanta gent".

Sala assegura que "em van aconsellar el sacrifici de la vaca". Matisa que "no m'hi van obligar, però em van donar a entendre que si per desgràcia matava algú era responsabilitat meva". Així les coses, el ramader va haver de matar l'animal ell mateix "amb la supervisió i el permís de l'agent rural, el qual va tenir bastanta feina a retirar gent de la zona per evitar danys de possibles bales perdudes". El ramader exposa que un cop morta la vaca "els agents rurals van marxar, però l'endemà ens van trucar del departament d'Agricultura que retiréssim ràpid l'animal mort de la zona per possibles denúncies d'entitats animalistes per haver mort d'un tret una vaca. Així ho vam fer, la vam haver d'amagar dins un remolc de bestiar fins que van venir-la a recollir els de l'empresa pertinent de la recollida d'animals morts".

La zona de pastura on van tenir lloc els fets està protegida "per 500 metres de fil elèctric". El propietari del terreny, "a qui el tinc arrendat, em va dir que el dia abans" dels fets l'espai "estava massificat de gent. Dins la seva finca hi havia 83 cotxes alhora i quan en marxava un n'arribava un altre, contínuament tot el dia". Aquesta situació "era totalment insostenible per al ramat que pastura allà".

El ramader denuncia que "cada any se'm moren animals per deixalles que deixa la gent al bosc (llaunes, paper d'alumini, plàstics...), vedells ferits per gossos controlats per gent que diu que "aquest gos no fa res", fils trencats, material com pastor elèctric, portes d'entrada a les finques o cartells informatius robats. N'estem més que farts, d'aquesta situació, i cada any és pitjor".

"Em sap greu"

Ramon Sala també s'ha adreçat a les persones a qui la vaca va envestir per dir-los que "em sap greu el que ha passat, segurament ells no van ser els culpables directes que l'animal es comportés així, però tanta gent, crits, xiulets, gossos, soroll pertot arreu... no és estrany que l'animal se sentís amenaçat i en perill i es comportés d'aquesta manera". Sala diu que hagut de matar l'animal i quedar-se "un vedell sense mare que intentarà fer créixer". Per restringir el pas als camps ha intentat tallar l'accés a zones de pastura, perquè les vaques estiguin tranquil·les.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema