efe/ddg Barcelona

n El president de Ciutadans (C's), Albert Rivera, va rebutjar ahir qualsevol relació de bilateralitat entre el Govern espanyol i la Generalitat de Catalunya, i va criticar que el president Carles Puigdemont no vulgui assistir a la conferència de presidents autonòmics que té previst convocar l'Executiu.

Rivera va fer aquestes declaracions després que divendres el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es reafirmés en la seva decisió de no anar a aquesta Conferència, ja que està convençut que no servirà per aconseguir millores per a Catalunya, que segons la seva opinió mereix un tracte «bilateral».

«No hi ha d'haver relacions bilaterals com diuen alguns ni de privilegis, sinó que hi ha d'haver relacions entre tots», va sostenir durant la seva intervenció en el Consell General del partit, que es va celebrar a Barcelona.

Rivera va celebrar que la pèrdua de la majoria absoluta per part del Govern de Mariano Rajoy serveixi per posar la reforma del finançament econòmic sobre la taula, i va demanar als partits polítics i als presidents de les diferents autonomies que aparquin apriorismes quan vagin a la trobada, en al·lusió també a la polèmica generada amb Andalusia per part de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes. «Si anem amb els tòpics per davant, amb els victimismes o amb superioritats morals a aquest debat segur que acabem malament, perquè no hi haurà llei de finançament autonòmic i a més perquè alguns intentaran buscar el debat identitari per damunt del debat economicosocial», va resoldre.

En aquest sentit, va cridar a treballar conjuntament per actualitzar el sistema de finançament, amb la finalitat de superar l'obsolescència de l'actual.

Durant la seva intervenció, Rivera també va aprofitar per reclamar a l'executiu que encapçala Mariano Rajoy que aparqui les retallades a sanitat, educació i dependència si vol que C's doni suport als Pressupostos per al 2017. El líder de Ciutadans apostar per uns comptes que no «posin la mà a la butxaca de la classe mitjana» a través de la pujada d'impostos com l'IRPF o l'IVA, sinó que s'incrementi la lluita contra el frau fiscal i s'obligui a totes les empreses a pagar el mateix tipus en Impost de Societats.

D'altra banda, durant el Consell General del partit es va revelar que serà el pròxim 27 de gener quan els militants de C's escullin el seu president. Serà mitjançant unes eleccions primàries en què el vot de tots els afiliats tindrà el mateix pes, i per a les quals es podran presentar candidatures entre el 23 i el 24 de gener.