Els Mossos d'Esquadra han instruït 10.809 denúncies per violència de gènere el 2016, amb dades tancades el 31 d'octubre. Aquestes dades signifiquen un 1% menys respecte al mateix període de l'any passat i representen, de mitjana, més de 35 denúncies al dia.

Segons dades facilitades aquest dilluns pel conseller d'Interior, Jordi Jané, la violència psicològica -amenaces, coaccions, vexacions o tracte degradant- representa el 43% dels casos; la violència física -lesions i temptatives d'homicidi-, el 39%; la violència sexual, el 2% i els delictes relacionats amb impagament de prestacions o revelació de secrets, entre altres, el 16%. El nombre de víctimes de violència de gènere a Catalunya és d'11.711 fins a l'octubre (una denúncia pot afectar diverses víctimes, com els fills), un 2,8% menys que l'any anterior. Tot i aquest descens, els fets relacionats amb menors d'edat han augmentat un 7%, amb 675 víctimes (632 el 2015).

Les menors d'edat haurien denunciat perquè han estat víctimes de les seves parelles o exparelles sentimentals o bé perquè són filles de dones que han estat maltractades i que en el moment de la denúncia van ser maltractades a la vegada que la seva mare. Jané ha destacat que la percepció de la necessitat de denunciar entre les més joves està pujant, fet que pot ajudar en la prevenció d'agressions i maltractaments. El 79,5% de les víctimes es concentren en la franja d'edat dels 21 als 50 anys. La franja d'entre 31-40 anys és la de major incidència (34%).

Durant el 2016, s'han detingut 4.237 persones per violència de gènere. El 99,4% de les persones són majors d'edat i el 85% tenen entre 21 i 50 anys. El 2016 24 detencions han estat de menors d'edat, mentre que el 2015 en van ser vint. Els Grups d'Atenció a la Víctima (GAV) dels Mossos segueixen actualment 14.442 expedients a víctimes de violència de gènere, de violència domèstica, d'abusos i agressions sexuals, de mutilació genital femenina, de matrimonis forçats, d'il·lícits penals motivats per l'odi i la discriminació i de tràfic d'éssers humans.

Els Grups d'Atenció a la Víctima i les Oficines de Relacions amb la Comunitat dels Mossos d'Esquadra han realitzat durant el 2016 665 xerrades en l'àmbit de la violència masclista i domèstica, en què han assistit 19.850 persones Un 90% del total de presentacions han anat dirigit a joves d'entre 13 i 20 anys. Els Mossos volen prioritzar les accions preventives en aquest àmbit. El conseller ha fet públiques aquestes dades en la presentació d'una app pionera específica per a víctimes de violència de gènere.