agències l'hospitalet de llobregat

n El secretari d'Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, va informar ahir que la Generalitat obrirà un expedient sancionador contra Gas Natural pel cas del tall de llum a la dona gran morta a Reus en un incendi. Aregio, que ha qualificat els fets de «molt greus», ha explicat que després d'estudiar les al·legacions presentades per l'empresa «no hi ha cap raó» que justifiqui que no s'avisessin els serveis socials de l'Ajuntament, com marca la llei. Gas natural podria haver de fer front a una sanció d'entre 10.000 i un milió d'euros. Finalitzada la segona reunió de la Taula d'Emergència Social i Pobresa Energètica que s'ha celebrat a l'Hospitalet, Aregio ha apuntat que actualment hi ha 115 expedients sancionadors oberts a companyies subministradores amb 25 sancions interposades i que el Govern seguirà treballant per «fer complir la llei».

A preguntes dels periodistes, Joan Aregio no va voler avançar quan es pot fer efectiva la sanció a Gas Natural perquè el procés administratiu «ha de seguir el seu curs». El que sí que va deixar clar és que el Govern farà el que calgui perquè es compleixi la llei 24/2015 que en l'article número 6 «deixa molt clar» que no es pot tallar el subministrament de serveis bàsics a cap abonat sense avisar abans als serveis socials dels ajuntaments corresponents i tampoc abans de rebre resposta d'aquests.

Aregio també va recordar que Gas Natural, com la resta de companyies subministradores, coneix perfectament el protocol que s'ha de seguir abans de tallar la llum a un abonat perquè el 22 de desembre de l'any 2015 va fer una consulta sobre aquests protocols que se li va respondre. «Hi ha moltes companyies que segueixen els protocols i gràcies a això s'han evitat 39.000 talls», va dir. Pel que fa a la signatura del conveni amb les companyies per donar resposta al problema del deute en el pagament dels subministraments de les famílies, Aregio lamenta que, si bé ja l'han signat el 95% de les empreses d'aigua, fins al moment no han aconseguit que cap empresa elèctrica els hagi subscrit.

Crítiques de les entitats socials

De la seva banda, les entitats socials que van participar en la segona reunió de la Taula d'Emergència Social i Pobresa Energètica, tot i que demanen la màxima sanció per Gas Natural, assenyalen que «la vida no té preu» i qualifiquen de «lamentable» que hagi hagut de morir una persona perquè el Govern s'hagi posat a treballar per buscar solucions. Sobre la taula, critiquen que acabés «sense cap acord concret» i amb el «silenci» de les companyies subministradores. Les entitats reclamen que el Govern es comprometi a incrementar el parc d'habitatges socials per arribar al 15% l'any 2027.