El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha demanat avui al president català, Carles Puigdemont, "diàleg o diàleg" sobre "tot", però amb "respecte" al marc d'una Constitució que ha de ser "punt de trobada" i no una "línia vermella ni una barrera".

A l'Arxiu de la Corona d'Aragó a Barcelona, Millo ha exercit per primera vegada d'amfitrió en l'acte central a Catalunya en commemoració del 38 aniversari de la Constitució, hores abans de reunir-se amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Precisament, en el seu discurs, el nou delegat del Govern a Catalunya ha avançat que aquesta tarda transmetrà al president que "el lema ha de ser diàleg i diàleg, en tot, no només amb allò que a alguns els interessa", i ha fet una crida: "No hem de témer al diàleg, tenim molt a parlar".

"Tenim l'obligació de parlar de tot sense més condicionament que el respecte al marc legal de la nostra democràcia i al servei dels catalans. Potser no hem de parlar del sistema de finançament, serveis socials, millora del sistema educatiu i sanitari i infraestructures? Parlem doncs, asseiem-nos, amb lleialtat i responsabilitat", ha proposat Millo.

Ha convidat a abandonar "rancors, incomprensions i complexos" i "acabar d'una vegada per sempre amb tot el que ens pugui dividir", ja que la Constitució és "un punt de trobada i entesa, no una barrera ni una línia vermella. Catalunya necessita més ponts -ha afegit- i no línies. Les línies creen fronteres, els ponts uneixen camins".

A l'acte hi han assistit un centenar de persones, com el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón; l'exdelegada Llanos de Luna; la directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat, Maria Badia; i alts comandaments de Forces Armades, Policia, Guàrdia Civil, Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana.

També, pel PP Català, el secretari general i delegat del Consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet; el portaveu adjunt parlamentari, Santi Rodríguez; i el president del grup municipal a Barcelona, Alberto Fernández; a més del portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, i l'històric dirigent del PSC Josep Maria Sala.

Millo ha insistit a abordar un "diàleg lleial" entre institucions a partir d'un "plantejament serè, sincer i constructiu", a més que Catalunya "ha de participar en la construcció d'una Espanya plural, diversa i unida".

"Més que mai vull recordar el que no podem oblidar, que el missatge de diàleg està arrelat al nostre sistema constitucional. És la voluntat del Govern i d'aquest delegat. Mantenir el fonament de lleialtat, diàleg, pacte, compromís i confiança en benefici de Catalunya i de tots els espanyols", ha afirmat.

L'actual marc, ha destacat, "permet abordar conjuntament els problemes com a societat i trobar junts les solucions", ha recalcat. "Per molt que es vulgui mirar enrere amb afany revisionista i voluntat de destruir allò que junts hem construït, i de definir la història de Catalunya com a enfrontament, derrota i fracàs, aquesta no és la Catalunya que es respira als carrers".

I és que Millo ha advertit que "el progrés s'atura quan les institucions dimiteixen de les seves responsabilitats o quan el plantejament és de xoc", per això davant d'aquells que aposten per un "rumb de col·lisió", ha demanat "posar rumb a bon port".

En un discurs amb parts en català i castellà, Millo ha demanat recuperar l'"esperit" de l'expresident Josep Tarradellas i ha citat paraules de l'escriptor medieval Ramon Muntaner per incidir en "el que som capaços de fer tots els pobles d'Espanya quan estem junts", ja "no només ens uneix un text legal".

Com també ha rendit un "profund homenatge" als qui van fer possible la Transició i als pares de la Constitució, ja que "des de posicionaments ideològics allunyats, van ser capaços de donar a Espanya una constitució i tornar a Catalunya el seu autogovern", deixant a un costat els seus "maximalismes".