El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va assegurar ahir que veu al president català, Carles Puigdemont, obert a acceptar la «mà estesa» de l'Estat per dialogar «sense línies vermelles». La reunió al Palau de la Generalitat, la primera trobada institucional des que Millo va assumir el nou càrrec, va durar una hora i quaranta minuts i Millo li va tornar a demanar que aparqui el referèndum sobiranista.

Millo sortia «satisfet», en «entendre que per part del Govern s'accepta la mà estesa per dialogar des de la sinceritat i lleialtat», «sense línies vermelles» i «dins les regles de joc». «S'obre una nova etapa de relació en la qual posarem de la nostra part el màxim esforç un per a diàleg fructífer i que pugui donar resultat», va dir. Tot i admetre no haver abordat qüestions concretes, sinó que volien aplanar la reconstrucció de les relacions «trencades» fins ara, va «celebrar» que, malgrat les posicions discrepants, «el fet més important és que la voluntat de diàleg existeix i de buscar fórmules d'entesa per buscar solucions».

Primer, a partir d'una relació «constant, permanent, pròxima i fluida» entre Generalitat i delegació del Govern. I després va fer una crida a «trencar distàncies i barreres» en el diàleg, «sense línies vermelles i bastint ponts». Així, va demanar a Puigdemont que aparqui el reclam d'un referèndum i puguin avançar a «desenrocar» i buscar «solucions» altres aspectes pendents, com els 46 punts que Puigdemont va plantejar a Rajoy. «No podem començar a parlar pel que és més difícil. Comencem pel més senzill, siguem conscients de la situació i la necessitat de desencallar-la», va dir.

En aquest «esforç per reduir litigis i conflictivitat», va destacar que existeixen «instruments» per recompondre les relacions, com les comissions sectorials amb els diferents ministeris, a més de tornar a convocar la comissió bilateral Govern-Generalitat, que fa 4 anys que no es reuneix. També li va demanar que «reconsideri» la possibilitat d'assistir a la conferència de presidents autonòmics.

Per la seva part, la portaveu del Govern, Neus Munté, va refredar les expectatives de Millo i va matisar que «el diàleg s'ha de practicar i no només proclamar», va assegurar insistint que «no veiem que es practiqui el diàleg, només en parlen; no hi ha fets i propostes concretes que faci pensar que és un oferiment sincer de posar-se a treballar», va afegir la portaveu.

En aquest sentit, Munté va arribar a considerar «incompatible» les ofertes de diàleg i mantenir processos judicials oberts «contra càrrecs institucionals» derivats del procés sobiranista o el 9-N o amb la «judicialització» de la política. També va considerar «contradictori» que es cridi al diàleg mentre l'Estat impulsa un impost, el de begudes ensucrades, que invalida el que la Generalitat tenia previst ara instaurar.

El diàleg «inclou» el referèndum

Davant el discurs de Millo de tenir un diàleg «obert i sincer», Munté va recollir el guant i avisar que per al Govern, les converses han de portar-se a terme, però sempre entre els dos governs, rebutjant obrir un canal oficial de negociació entre Puigdemont i Millo. «Reclamem una bilateralitat que ens hem guanyat», va assegurar.

A més, Munté va advertir que les converses hauran d'incloure el referèndum entre les qüestions a tractar. Finalment, va confirmar que Puigdemont va refermar a Millo la seva intenció de no assistir a la Conferència de Presidents.

D'altra banda, ahir al matí, Millo va exercir per primera vegada d'amfitrió en l'acte central a Catalunya en commemoració del 38 aniversari de la Constitució. En l'acte hi va assistir la seva predecessora, Llanos de Luna, així com dirigents polítics i alts comandaments de les Forces Armades, Policia, Guàrdia Civil, Mossos i Guàrdia Urbana. La Generalitat va enviar a la directora general de Relacions Exteriors, Maria Badia, un gest criticat i qualificat per Ciutadans de poc respectuós.