El conseller d´Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, va assegurar ahir que no veu «per enlloc» la nova etapa de diàleg anunciada pel Govern central en relació amb Catalunya. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Romeva va reiterar la voluntat i disposició al diàleg de la Generalitat, però va negar que hi hagi la mateixa predisposició per part de l´Estat.

Per exemple, va recordar que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha estat citada a declarar i que el Congrés aprovarà el suplicatori de Francesc Homs. També va subratllar les decisions adoptades pel Consell de Política Fiscal i Financera referents al dèficit de les comunitats autònomes. Tot i això, Romeva va assegurar que estan «a favor del diàleg amb tothom».

El conseller va assegurar que ha mantingut una conversa telefònica amb el nou ministre d'Exteriors del govern Rajoy, Alfonso Dastis Quecedo, fet que «és molt més del que vaig poder aconseguir» amb el seu predecessor, José Manuel García Margallo, perquè amb l'anterior ministre s'enviaven missatges a través «de tercers». Tanmateix, Romeva no es refia de l'oferta de diàleg de Madrid: «Ja l'hem vist el diàleg, mare meva» va afegir irònic.

Endavant amb el referèndum

Durant l´entrevista, Romeva també va parlar sobre el referèndum d´autodeterminació. El conseller va assegurar que se celebrarà i que tindrà un caràcter vinculant. Tot i això, no va voler revelar els detalls d´aquest procés ni la data, una circumstància que va atribuir a la falta d´acord amb el Govern central.

El conseller d´Exteriors té l´encàrrec de ser el responsable d´organitzar aquest referèndum, tasca que no veu com «un regal enverinat» perquè inclou la possibilitat que aquesta cita es convoqui com «una responsabilitat col·lectiva». En aquest sentit, Romeva va advertir a la CUP, sense citar-la, de la necessitat d´arribar a un acord ja que «si no tenim uns pressupostos que ens permetin fer-ho [el referèndum], hem d´anar a les eleccions». I va afegir: «demano que tots siguem coherents amb el que diem que volem fer».

Respondre a les inhabilitacions

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, també va remarcar la necessitat de «seguir endavant amb el referèndum», però tenint en compte que «caldrà actuar» en cas que s´inabiliti algun càrrec del Parlament per la situació judicial del procés a Catalunya: «No podem fer com si plogués», va indicar Turull.

Malgrat assegurar que la possibilitat que s´inhabiliti algun càrrec públic no li «passa pel cap», si acabés arribant a aquest punt, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí va deixar clar que no es quedaran de braços plegats, tot i que no va arribar a concretar quines són les mesures que s'haurien d'adoptar.