Un jutge de la Seu d´Urgell ha obert una investigació per possible estafa en la recollida de fons impulsada per un pare d´Organyà per curar la malaltia de la seva filla Nadia i va ordenar immobilitzar els comptes amb què es van recaptar els donatius. Segons van informar fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el jutjat d´instrucció número 1 de la Seu d´Urgell ha obert les diligències per investigar possibles irregularitats en la recollida solidària de fons impulsada pel pare de la menor, que en quatre dies va recaptar 153.000 euros.

El jutge investiga la campanya solidària, a proposta dels Mossos d´Esquadra, arran de les sospites apuntades per El País, que després d´una investigació pròpia i consultes a experts en tricotiodistròfia (la malaltia rara amb origen genètic que suposadament pateix Nadia) ha conclòs que el relat amb què el pare va recaptar en donacions (153.000 euros) és fals.

Per aquest motiu, el magistrat va ordenar de moment immobilitzar els comptes bancaris que van recollir les donacions i va demanar que se li aporti tota la informació mèdica relacionada amb la malaltia de la nena, que va encarregar que sigui examinada a més per un metge forense.

Segons va acordar el jutge, qualsevol disposició dels fons recaptats que els pares de la nena vulguin utilitzar en tractaments o gestions relacionades amb la salut de la menor haurà de ser «expressament» requerida pels mateixos al jutjat. L´objectiu de les diligències judicials iniciades pretenen acreditar, d´una banda, si la nena pateix la malaltia rara que el seu pare assegura que pateix i, per l´altra, si existeixen possibles irregularitats en la gestió dels fons recaptats en la campanya solidària.

De moment, en la causa oberta pel jutge de la Seu el pare de la menor no ha estat citat a declarar ni té la condició d´investigat, a l´espera del resultat de les diligències que el magistrat ha encarregat.

Fernando Blanco, pare de la nena malalta de tricotiodistròfia, va obrir una campanya a través de les xarxes socials, de la qual es van fer eco diversos mitjans de comunicació, per recollir fons amb els quals finançar una operació a la localitat nord-americana de Houston que salvaria la vida la menor. L´operació, segons el relat de Blanco, aniria a càrrec d´un grup «secret» de científics d´elit que ell mateix ha reclutat per tot el món i que curarien la nena mitjançant una «manipulació genètica prohibida a Espanya» a través de «tres forats a la nuca».

En el seu compte de Facebook, l´Associació Nadia Nerea per a la Tricotiodistròfia que va crear el mateix Blanco per impulsar la seva campanya va assegurar aquest diumenge que procedirien a tornar «el total de les aportacions-donacions realitzades».

Precisament ahir, en una entrevista telefònica al programa Espejo Público d´Antena 3, el pare va reconèixer que en lloc de portar la seva filla a metges especialistes a Houston la va portar a un curandero. Blanco va confessar que «molta part de la història és certa i és veritat, però hi ha parts que són exagerades pel temor a perdre a la meva filla». El pare va mantenir que s´explicarà més demà.