El Ministeri d'Hisenda preveu que Catalunya redueixi aquest any el seu dèficit de forma significativa i la Comunitat Valenciana rebaixi el seu endeutament i valora que les comunitats autònomes hagin aplicat la regla de despesa amb la finalitat d'utilitzar els superàvit per reduir el dèficit.

El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, va explicar, en converses informals amb els periodistes després de l'acte de commemoració del 38è aniversari de la Constitució, que les dades de l'execució pressupostària de setembre ja projecten les dades de tancament d'any.

Segons aquestes dades, les comunitats autònomes van reduir en més d'un 81% el seu dèficit públic a causa de la liquidació definitiva de l'exercici 2014, fins a situar-lo en el 0,19% del PIB.

No obstant això, l'últim informe de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) adverteix que un potencial incompliment de les comunitats autònomes situaria la meta del 2016 en el 0,9% del PIB, quan l'objectiu és del 0,7%. Així, Montoro va detallar que hi ha comunitats com la valenciana, que reduiran el seu dèficit, o com Catalunya, que el baixarà de forma significativa.

El ministre ha lloar que les autonomies hagin complert amb la regla de despesa i hagin destinat els superàvits a reduir dèficit i no a augmentar la despesa, a l'hora que també es va mostrar obert a modificar la relativa als ajuntaments perquè puguin utilitzar els seus excedents d'ingressos a inversions públiques. Montoro va recordar que aquesta regla de despesa està lligada a un procediment europeu i que Brussel·les ja ha començat aquesta revisió.

D'altra banda, el ministre va veure factible arribar a la meta de dèficit del 2,2% prevista per a 2019, que considera molt més fàcil que la rebaixa del 4,6 % al 3,1% que cal fer el 2017. Montoro va subratllar l'ímpetu del creixement econòmic aquest any, pròxim al 3,2%, i va considerar que les previsions del 2,5% per al 2017 i del 2,4% per a 2019 podrien ser millors que la realitat.

D'altra banda, el ministre també va defensar el reial decret aprovat pel Consell de Ministres amb les pujades dels impostos a l'alcohol i al tabac, i els considera necessaris, juntament amb la reforma de l'Impost de Societats, per complir amb els objectius de dèficit, va assegurar Montoro.