La mare de Nadia Nerea, Margarita Garau, ha quedat en llibertat després de declarar a la comissaria de la Seu d'Urgell cap a les quatre de la matinada d'aquest dijous i que la seva detenció hagi quedat "sense efecte." Segons han informat els mossos d'Esquadra, Fernando Blanco, el pare de la nena d'onze anys d'Organyà que té tricotiodistròfia -una malaltia rara-, continua detingut a la seu policial.

Amb tot, no està previst que els pares de la petita passin a disposició judicial durant aquest dijous. Paral·lelament, segons el TSJCAT, el magistrat del jutjat d'instrucció de la Seu d'Urgell va acordar dimecres l'entrada i registre en el domicili familiar de la menor. Aquest escorcoll, que es va fer en presència del jutge que porta el cas, es va allargar fins a mitjanit.

Els progenitors de la petita van ser detinguts dimecres al vespre per un presumpte delicte d'estafa després que un jutge els ordenés entregar el passaport i els informes mèdics de la menor. La policia va considerar necessàries les detencions per dur a terme aquestes ordres. El magistrat els investiga per determinar si han estafat les persones que han fet donacions per valor d'un milió i mig d'euros perquè la nena pogués fer un tractament a l'estranger. La Fiscalia, de moment, no creu oportú prendre cap mesura de protecció de la nena, que ha passat la nit "amb una família propera als seus pares".

Cal recordar que el jutge ja va ordenar aquest dilluns la immobilització dels comptes on s'han rebut les donacions pel 'cas Nadia' amb l'objectiu d'investigar presumptes irregularitats en la gestió d'aquests fons davant les informacions que apunten a un engany sobre el tractament experimental de la malaltia de la petita, una tricotiodistròfia, i el seu cost, així com la identitat dels especialistes als quals hauria recorregut la família.