El portaveu del Govern espa­nyol, Íñigo Méndez de Vigo, va afirmar ahir que la cimera pel referèndum que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convocat per al 23 de desembre és un «símptoma d'unilateralitat» fruit d'una exigència dels «radicals de la CUP». Segons Méndez de Vigo, malgrat aquesta decisió del president català, els ciutadans catalans valoraran «qui està pel diàleg i qui està establert en la unilateralitat». En aquest marc, va reiterar la petició perquè Puigdemont assisteixi a la cimera de Presidents que Mariano Rajoy convocarà per a principis d'any. «Al govern se li fa molt estrany que el president d'una comunitat, la que sigui, no hi vagi» perquè «sembla com si no li interessessin els problemes de la gent corrent».

En canvi, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, veu la cimera com una «oportunitat» per «posar per davant el diàleg a la confrontació» i va fer una crida a les entitats participants a fer una «reflexió» per impedir una «col·lisió que ningú vol i que seria un fracàs col·lectiu». «Si hi ha reunions d'entitats independentistes, que aquestes serveixin també per reflexionar sobre la necessitat de rectificar el rumb de col·lisió per reconvertir-lo a un rumb a bon port», va assegurar el delegat.

Avançament del referèndum

A banda, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va dir que «s´haurien de replantejar escenaris» en cas de ser inhabilitada perquè seria un fet «molt greu». Tanmateix, va recordar que són el Govern i els grups els que han de decidir la data del referèndum: «No em pertoca a mi parlar-ne», va dir a Catalunya Informació. Forcadell va afirmar que és el primer cop en democràcia que s'actua penalment contra «el debat d'idees» i va apuntar que la seva inhabilitació «seria un precedent antidemocràtic que desprestigiaria tant l'Estat espanyol que és el primer interessat que això no passi».

Sobre aquesta qüestió, el vicepresident Oriol Junqueras va dir que la data del referèndum estarà «condicionada» per les decisions que vagi prenent l'executiu de Rajoy. «Si el govern espanyol precipita decisions contra les institucions de Catalunya, d'alguna manera haurem de respondre», va avisar des de Catalunya Ràdio.