Els pares de Nadia Nerea, Fernando Blanco i Marga Garau, havien recaptat 918.000 euros en donatius que s'havien de destinar a intervencions mèdiques de la nena que, finalment, no s'haurien dut a terme, van informar ahir els Mossos d'Esquadra. D'aquesta quantitat, se n'havien gastat prop de 600.000. La policia també va revelar que Blanco va ser detingut dimecres després de fugir d'un control policial que s'havia muntat a la Cerdanya precisament per l'eventual risc de fugida dels investigats per un presumpte delicte d'estafa. En el moment de la detenció l'home, de 52 anys i nacionalitat espanyola, portava 1.450 euros en efectiu, dos rellotges i diversos dispositius electrònics d'alta gamma, així com una pistola de fogueig i cartutxos de rifle. Posteriorment els Mossos també van detenir la mare de la menor, de 44 anys i nacionalitat espanyola, a la comissaria de la Seu d'Urgell.

El mateix 7 de desembre, prop de la mitjanit, els agents van fer un escorcoll al domicili familiar de Fígols i Alinyà. Hi van trobar 1.845 euros en efectiu, 32 rellotges d'alta gamma valorats en 50.000 euros, una estilogràfica, un ordinador, tres tauletes electròniques i tres telèfons mòbils, tots d'alta gamma, a més de marihuana.

La investigació ha conclòs que els pares de la menor serien els presumptes autors d'un delicte d'estafa, com es desprèn dels estudis dels moviments bancaris i dels diversos testimonis del cas. Segons els Mossos, hi hauria un nombre molt elevat de persones afectades tot i que la xifra encara no s'ha pogut concretar. Un dels moments en què els pares haurien obtingut una suma més gran de diners va ser arran d'un programa televisiu adreçat a recaptar el màxim de diners destinats a l'eventual cura de la nena. Entre el 28 de novembre i el 5 de desembre van aconseguir 300.000 euros.

Despeses injustificables

Els saldos dels comptes bloquejats a la parella ascendeixen a 319.676 euros en dipòsits que havien efectuat en dues entitats bancàries. De l'estudi dels moviments dels comptes es veu que hi va haver una gran quantitat de reintegraments i despeses sense cap mena de relació amb el tractament mèdic de la menor.

Els Mossos d´Esquadra van destacar que la casa de lloguer on residia la família tenia un cost anual de 9.800 euros que assumia l'associació creada per recaptar fons per a la nena i que s'havia fet un pagament a una empresa d'automoció per valor de 24.500 euros.

De les indagacions fetes pels investigadors es va desprendre que diversos pediatres de l'Alt Urgell haurien contactat amb un centre hospitalari d'infants de Barcelona on tracten aquesta mena de malalties, tot i l'oposició del pare, que va explicar que el tractament el portaven des de Mallorca (localitat on havien viscut anteriorment) i Houston. Paral·lelament, el pediatre de capçalera de la nena es va interessar per obtenir informes mèdics de la nena, sense èxit.

El magistrat del jutjat d'instrucció número 1 de la Seu d'Urgell va decretar presó provisional comunicada i sense fiança per al pare i llibertat provisional per a la mare. També va decidir retirar a la mare la custòdia de la menor i així ho comunica a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). El jutge va prendre declaració als pares de la nena com a investigats per un presumpte delicte d'estafa en els donatius per al tractament mèdic de la seva filla, d'11 anys.

La Fiscalia havia demanat per al pare de la menor presó comunicada i sense fiança pels indicis clars de delicte greu, el risc de fuga i la destrucció de proves i per a la mare reclamava la llibertat amb càrrecs. El Ministeri Públic també demanava la retirada de la tutela als pares i que la custòdia la tingui una tia materna amb residència a Mallorca. En l'acta, el magistrat considera que hi ha «indicis clars de delictes greus» i també «un notable risc de fugida i possibilitat de destrucció de proves».

Perjudici per a la menor

Així mateix, el jutge estima que no només existeix un presumpte delicte d'estafa, sinó que es podria haver produït «un directe perjudici a la menor» per dues qüestions: «o per no prestar el tractament mèdic exigit per la situació de la menor o per haver-la mediatizat fins a un punt insostenible per a una menor d'onze anys». Sobre el pare, el magistrat veu «impossible» que amb uns ingressos anuals que freguen escassament els 30.000 euros es pugui mantenir un lloguer de deu mil euros anuals.