El president espanyol, Mariano Rajoy, ha convocat els presidents autonòmics a una reunió de la Conferència de Presidents el dia 17 de gener al Senat. Fonts del Govern van informar ahir de la convocatòria. En la seva invitació, Rajoy advoca perquè la Conferència es converteixi en un òrgan al màxim nivell per al disseny de les polítiques públiques. Una vegada que ha estat ja oficialitzada la data de la reunió, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, convocarà aviat la comissió preparatòria. S'hi definirà l'ordre del dia de la reunió i es pretén que abraci qüestions diverses.

Així, en la seva resposta davant el ple del Senat a una pregunta sobre aquesta reunió, Santamaría va dir que havia parlat amb molts presidents i hi ha acord que s'ha de donar una nova dimensió i enfocament. Segons ella, assumptes importants com la recuperació econòmica i l'ocupació, els futurs debats a la Unió Europea la sostenibilitat del model de benestar que ha de ser gestionat de forma conjunta per tots poden ser elements importants per a l'acord.

El Govern manté l'esperança que acudeixin tots els presidents al Senat, encara que en principi el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, havia avançat la seva intenció de no assistir-hi i tampoc no és segura la participació del lehendakari, Íñigo Urkullu.

Cimera pel referèndum

A banda, sobre la Cimera pel referèndum del 23 de desembre a Catalunya, Santamaría, va instar ahir els partits independentistes a aprofitar la cita per reflexionar sobre el fracàs que suposaria tornar a convocar una consulta a Catalunya. En una entrevista a la COPE, va advertir que «hi ha instruments de tota mena per impedir que se celebri un referèndum».

Des del PSC, la portaveu parlamentària Eva Granados va lamentar que el Govern prioritzi l'eix identitari en detriment de l'eix socioeconòmic. Des de CSQP, el president del grup, Lluís Rabell va assegurar que sospita que la cimera és «la torna» del Govern a la CUP per permetre el tràmit pressupostari i va dir que acudiran a la trobada però mostrant-se contraris a «dinàmiques unilaterals».

En canvi, ERC va dir que mentre els «comuns» no es pronunciïn sobre la independència seguiran defensant «l'statu quo» espanyol.

Finalment, el secretari de comunicació de C's, Fernando de Páramo, va demanar a Puigdemont que «no perdi el temps» amb la cimera per intentar «repetir el fracàs» de la consulta del 9-N.