El magistrat de l'Audiència Nacional espanyola José de la Mata ha assumit tota la causa relativa a la família Pujol Ferrusola en acceptar la inhibició del Jutjat Central d'Instrucció número 1 que investigava Oleguer Pujol i acorda una sèrie de diligències, entre elles la citació d'aquest el 12 de gener i dels fills de l'empresari Javier de la Rosa Martí, Javier i Gabriela de la Rosa Misol en qualitat d'investigats el dia 11 de gener.

En la interlocutòria en la qual accepta la competència dels fets, De la Mata considera que a la vista de les diligències seguides en els dos jutjats hi ha una connexitat entre les dues, tant en relació amb els inculpats com amb els fets punibles, i per això la seva acumulació resulta «no ja només funcional, sinó així mateix necessària».

Aquesta connexitat, segons el jutge, s'acreditaria pels vincles existents entre els membres de la família, les seves pautes comunes de comportament, la coordinació d'activitats, l'assignació de rols, la distribució o repartiment de quantitats multimilionàries entre tots ells en funció dels ingressos que rebien en els comptes bancaris ocults que mantenien en jurisdiccions estrangeres i el particular sistema de rendició de comptes per controlar aquests repartiments de fons. Tot això, diu el jutge, revela l'existència «d'un patró de comportament reiterat durant anys que apunten elements bàsics d'una organització els perfils definitius estan encara sota investigació i pendents de qualificar».

El jutge assegura que els membres de «la família Pujol Ferrusola han estat orquestrant durant anys una estratègia compartida i coordinada per desenvolupar diferents negocis econòmics, generar rèdits, ocultar-los i distribuir-los entre tots d'acord amb criteris establerts per aconseguir el rentat dels actius aconseguits». És a dir, dedicada al «blanqueig».

El magistrat conclou que per investigar i enjudiciar sobre la regularitat de la fortuna aconseguida al llarg dels anys per la família Pujol Ferrusola, així com les estratègies posades en marxa per blanquejar els capitals generats, no pot fer-se de forma autònoma respecte de l'origen i gestió dels fons apareguts a Andorra i respecte dels quals «manté un suposat origen hereditari». Per guanyar una visió de conjunt que situï cada membre de la família en la seva justa posició, el magistrat entén que les causes han de ser unificades.

Un cop assumida tota la recerca i per impulsar-la, el magistrat cita com investigat per al dia 12 de gener a Oleguer Pujol per un delicte de blanqueig de capitals. Un dia abans, l'11 de gener, interrogarà, també com a investigats, a Javier i Gabriela de la Rosa Misol, així com a José Luis i José María Villalonga, pel mateix delicte.

Se'ls interrogarà per les operatives «d'ocultació i blanqueig de les comissions que van ser cobrades per diferents persones físiques amb motiu de l'operació de compravenda de 1.152 sucursals bancàries del Banc Santander, mitjançant la utilització d'estructures societàries radicades a tercers països i la subcontractació en cadena dels serveis sol·licitats, aconseguint així que la Hisenda Pública no fos coneixedora de la percepció de les mateixes».

En una altra de les resolucions dictades pel jutge, acorda citar de nou com investigat l'empresari i vicepresident del FC Barcelona, Carles Vilarrubí, pel 19 de desembre, després de descobrir-se un compte a Andorra a nom seu.