El Tribunal Constitucional (TC) admetrà a tràmit previsiblement aquesta setmana l'incident d'execució de sentència del govern espanyol contra les resolucions que JxSí i la CUP van aprovar a l'últim debat de política general pel referèndum i del procés constituent, i -si no existeix cap error de format en la petició del govern espanyol- suspendrà cautelarment el full de ruta pel referèndum. Segons fonts del TC, la qüestió forma part de l'ordre del dia del ple que els magistrats celebren des d'ahir i fins i dijous, però que s'allargarà també a la setmana que ve per esbandir qüestions abans de Nadal.

El TC té previst suspendre cautelarment les resolucions abans de la cimera del dia 23. A més, al seu recurs l'executiu espanyol reclama al TC que «requereixi personalment» a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, així com a la resta de membres de la Mesa, al secretari general de la cambra, al president Carles Puigdemont, i als membres del seu govern, que no impulsin cap iniciativa per donar compliment a les iniciatives impugnades.

A banda, Puigdemont, va reconèixer que hi poden haver factors que aconsellin ajustar el calendari del referèndum que s'ha de celebrar com a molt tard la segona quinzena de setembre. En una entrevista a Ràdio 4, va qualificar de «despropòsit colossal i d'ofensa a la democràcia» que Forcadell hagi d'anar a declarar aquest divendres per exercir les seves atribucions de presidir la cambra catalana i va afegir que la judicialització de la política influeix en el calendari del referèndum.

Sobre la declaració de Forcadell divendres al TSJC, pràcticament tots els consellers li faran costat començant pel president i el vicepresident, Oriol Junqueras, tot i que no s'ha decidit si serà al Parlament o davant del TSJC.