L'Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) va acusar ahir dos alts càrrecs del Partit Popular (PP) de «pressionar La Moncloa» a favor de la família Pujol perquè aquesta pogués aconseguir finançament públic. Amb aquests diners desenvoluparien posteriorment contractes d'obres d'enginyeria arreglats en diversos països africans.

Segons el diari El Mundo, la policia judicial ha presentat davant l'Audiència Nacional un nou informe en el qual implica l'exministre de Ciència i Tecnologia i exsecretari d'Estat de Comerç Juan Costa i l'exsecretari d'Estat de Comerç José Manuel Fernández Norniella en l'obtenció de fons públics per a l'empresa Ibadesa, participada per Jordi Pujol Ferrusola i estretament vinculada amb José Ferrer d'Egaña López del Ferro, nebot del marit de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal. Segons la policia, l'entramat que gira al voltant d'aquesta empresa, del qual pengen les entitats Ibacafé, Ibadesa Exportacions i Serveis Ibadesa Cat, ha estat utilitzat durant els últims anys «per a fins criminals» i va comptar amb el «suport d'organismes públics espanyols» per emprendre nombrosos projectes en països com Gabon i el Marroc.

El Mundo també explica que els diners públics procedien de la Cesce, una companyia espanyola d'assegurances de crèdit a l'exportació, que «concedia» a les societats de la trama Pujol «crèdits previs per finançar projectes». En aquestes empreses participava també Jordi Puig, el germà de l'exconseller de Convergència i Unió (CiU), Felip Puig.

Segons la mateixa UDEF, i en decaracions que publica el rotatiu espanyol «aquest era precisament el motiu pel qual les gestions dinamitzadores de Jordi Pujol Ferrusola incloïen en aquest cas «tràmits» que es van fer davant el Govern d'Espanya, personificades en el secretari d'Estat de Comerç i Turisme, Juan Costa Climent, sobre el qual es va influir a través de José Manuel Fernández Norniella, president en aquell moment del Consell Superior de Cambres de Comerç, però que va exercir el mateix lloc amb anterioritat que Joan Costa, perquè el llavors secretari d'Estat aprovés els expedients».