La tercera edició de la Marató de Donants de sang 2.0 de Catalunya espera aconseguir 8.000 donacions que permetin remuntar les reserves de sang que actualment es troben a la meitat. Normalment, els hospitals catalans tenen reserves de sang per a deu dies. Ara, en canvi, tenen reserves per a cinc dies i encara menys pel que fa a grups negatius, que es troben amb reserves per a d'un a tres dies. La Marató de Donants de sang 2.0 és la campanya de donació més gran de l'any i tindrà lloc del 13 al 20 de gener als principals hospitals de Catalunya. A més, el divendres 13 es podrà donar sang també als ajuntaments de Tarragona, Lleida i Girona i el 13 i el 14 de gener, per primera vegada, a l'Ajuntament de Barcelona i al Palau de la Generalitat. De mitjana, a Catalunya es registren 260.000 donacions anuals.

La campanya s'ha presentat aquest dilluns a tot Catalunya. El director del Banc de Teixits de Lleida, Joan Manuel Sánchez, ha reconegut que les reserves de sang a tot Catalunya són "molt justes" i ha explicat que les donacions de sang aquest desembre han baixat un 25% respecte al desembre anterior. Alguns dels motius, ha dit, són els diversos festius intersetmanals, el fred i les malalties, com la grip, que han dificultat les donacions.

Sánchez també ha alertat que un estudi del Centre d'Estudis d'Opinió ha posat de manifest que un 40% dels catalans no sap quin grup sanguini té i per aquest motiu, dedica la Marató de Donants de Sang 2.0 de Catalunya als grups sanguinis. El lema de la campanya és 'La teva sang diu coses. Comparteix-les' i pretén posar de relleu la informació que es pot saber d'una persona a partir del seu grup sanguini, com ara de qui pot rebre sang, a qui pot donar-ne o quins usos pot tenir la seva sang.

L'objectiu és que tothom conegui el seu grup sanguini. Durant la presentació de la Marató a Lleida, l'alcalde de la ciutat, Àngel Ros, s'ha sotmès a una prova que ha determinat de manera ràpida i només amb una punxada en un dit que pertany al grup 0 positiu. Ros creu que la Marató aconseguirà una bona resposta ciutadana perquè Catalunya, ha dit, és un país solidari.

Tothom que vulgui participar a la Marató pot entrar al web maratodonants.cat i reservar hora per donar sang en un dels punts de donació que hi ha per tot Catalunya, tot i que no és imprescindible. Amb la reserva d'hora es vol evitar que ningú hagi d'esperar-se per donar sang. També es pot difondre la campanya a través de les xarxes socials amb #maratodonantscat.