Emergències 112 ha elaborat un protocol per informar la ciutadania com actuar durant l'onada de fred que afectarà Catalunya a partir de la tarda de dimarts. Els Bombers ha compartit ja aquest document a través de les xarxes socials alhora que anima la gent a preparar-se per les gèlides temperatures que s'acosten.

Les recomanacions passen per disposar de "roba i calçat adequats" per a aquesta situació i per "controlar tots aquells punts" de la casa pels que "hi hagi contacte amb l'exterior, com tancaments de finestres, portes, etc" per evitar que s'escapi la calor.

També és fonamental mantenir-se informat de l'evolució de la situació meteorològica i, a l'exterior, "portar superposades diverses peces lleugeres i càlides que una sola peça de teixit gros". De la mateixa manera, s'han de "evitar les peces ajustades perquè l'aire circuli entre la pell i la roba" i, d'aquesta manera, "actuï com a aïllant".

En sortir de casa és millor triar manyoples que guants perquè "proporcionen més calor" i pensar que, si se sua en excés, cal treure alguna peça perquè la sudoració "incrementa la pèrdua de calor". Cal evitar també "l'entrada d'aire extremadament fred als pulmons", pel que es recomana protegir-se "la cara i el cap". Tot i això, "el perill màxim es produeix quan hi ha vents gelats", així que hi ha evitar sortir en aquests moments en la mesura del possible.

Dins de casa cal prendre precaucions "amb les estufes de carbó, elèctriques i de gas, procurant que no estiguin pròximes a cortines". També s'ha d'intentar allunyar els nens d'aquestes fonts de calor per evitar possibles accidents i "prendre precaucions" davant una possible mala combustió de brasers o estufes "en llocs tancats sense renovació d'aire".

Per impedir que les canonades es trenquin en congelar l'aigua, el 112 aconsella "mantenir una aixeta lleugerament oberta" i vigilar l'aïllament de l'habitatge i, sobretot, evitar corrents.

Les persones més sensibles són, sempre, els nadons i lactants, la gent gran i totes aquelles persones amb certes malalties cròniques o en tractament. Per aquests grups de població, la recomanació és "evitar exposar-se a l'exterior" en plena onada de fred.

Però, si cal sortir i cal viatjar en cotxe, alguna cosa que s'ha de fer "només si és imprescindible i millor que no sigui sols ni de nit", el 112 recomana "omplir el dipòsit de benzina, portar ràdio, baieta antibaf i rasqueta per al gel, cadenes i guants per col·locar-les, una llanterna i roba d'abric o manta ". Així mateix, també és aconsellable portar "algun aliment ric en calories, com xocolata o fruits secs", a més d'"aigua i un telèfon mòbil".

Cal revisar també "frens, pneumàtics i anticongelant" abans de sortir, reduïr la velocitat i augmentar la distància de seguretat si hi ha neu o gel a la calçada, procurar "no esgotar el combustible" i mantenir-se en tot moment informat de la situació meteorològica i de la situació de la xarxa viària.