El pressupost d'Ensenyament preveu incorporar fins a 2.011 docents més el curs 2017-2018

?Les nòmines i les millores de les substitucions s'enduen bona part de l'increment en 338 milions d'euros del pressupost del Departament

18.01.2017 | 23:52
La consellera Meritxell Ruiz, ahir.

El curs 2017-2018, 2.011 mestres s'incorporaran a la plantilla de docents de les escoles públiques catalanes, i 800 seran per a substitucions. D'aquests, 387 són fruit de les necessitats per augment de la població escolar, 187 es destinaran a l'escola inclusiva, 300 als centres de màxima complexitat i 340 a la recuperació de les hores de coordinació als instituts. Així ho preveu el pressupost de Departament que la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz va presentar ahir en comissió i que inclouen fins a 3.599 docents més respecte del 2015, ja que tenen en compte els docents i substituts que s'ha incorporat aquest curs.

La consellera va explicar que dels 338 milions d'euros que se sumen al pressupost, amb un total de 4.821 milions, 217 responen a l'increment de nòmines, i va dir que el 86% d'aquest pressupost són sous. S'inclouen mesures per a millorar les substitucions dels docents. Les baixes llargues, a partir d'una setmana, se substituiran el primer dia que l'administració en té coneixement, els substituts començaran el curs l'1 de setembre (el curs actual es va avançar quatre dies) i es pagarà la nòmina de juliol als docents que hagin treballat com a mínim sis mesos.

Ruiz va reconèixer les limitacions pressupostàries que obliguen a prioritzar i va defensar que els objectius són millorar la qualitat del sistema i la lluita contra l'abandonament escolar. Va destacar que el pressupost «és una aposta per l'ensenyament i pel professorat» i va defensar que per primer cop es defensen imports màxims a projectes com les Unitats d'Escolarització Compartida, per atendre col·lectius amb més necessitats, vetlladors, centres de màxima complexitat i beques.


Valoracions de l'oposició

Des de la CUP, el diputat Carles Riera va reconèixer les millores però va demanar que s'escolti la comunitat educativa i que no es «menyspreï» les seves reivindicacions. Ruiz va dir que moltes s'han tingut en compte, i la CUP va insistir a reduir la jornada lectiva dels docents per retornar-la a la del 2010, com una mesura per millorar la qualitat educativa. Riera va demanar el tracte que «mereix l'escola» al país que «volem» i va demanar fer tot «l'esforç possible». Si hi ha «pacte social», va dir, el «pacte polític» serà molt fàcil.

Des de C's, Sònia Sierra va criticar el pressupost per insuficient i va recalcar que, si es retiren alts càrrecs d'alguns departaments, es podria dedicar més pressupost a Ensenyament i crear l'oficina dels llibres de text per oferir-los a tots els infants del país independentment del lloc on hagin nascut.

Des del PSC, Esther Niubó va destacar la no recuperació de la sisena hora i va titllar de «govern conservador» l'executiu i va considerar que no es creu en l'escolarització de la petita infància. També va recalcar que no hi ha prou inversió a l'ESO per reduir ràtios. Niubó va criticar en canvi, que s'augmenti la partida dels concerts econòmics en 54 milions, un fet que també va recalcar la diputada del PP; María José García Cuevas, per demanar informació per a les famílies que tenen els fills escolaritzats en aquestes escoles.

La diputada de CSQP Jèssica Albiach va lamentar l'augment en la partida de concerts i va dir que reben finançament públic similar al de centres amb composició social desfavorida. Ruiz va respondre que pressupostos anteriors no incloïen el pagament de totes les nòmines de la concertada i que enguany s'havia fet el càlcul correcte per poder-ho incloure al pressupost del Departament des d'un inici i no amb la liquidació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


El Parlament ajorna la tramitació de la llei del referèndum
El Parlament ajorna la tramitació de la llei del referèndum

El Parlament ajorna la tramitació de la llei del referèndum

Forcadell manté fora de l'ordre del dia l'inici de la tramitació parlamentària de la norma que ha...

Mor el nen de 3 anys que va estar a punt d´ofegar-se en una piscina a l´Ametlla de Mar

Mor el nen de 3 anys que va estar a punt d´ofegar-se en una piscina a l´Ametlla de Mar

El menor, de nacionalitat francesa, va morir dilluns a l'Hospital Sant Joan de Déu on estava...

Una empresa dissenya vestits antimosquits i antipaparres per a gossos

Una empresa dissenya vestits antimosquits i antipaparres per a gossos

Stingbye està especialitzada en la confecció de peces que protegeixen de les picades

Aena defensa el paper de la Guàrdia Civil al Prat i diu que és «transitori»

Aena defensa el paper de la Guàrdia Civil al Prat i diu que és «transitori»

La directora de l'aeroport de Barcelona assegura que el problema és entre l'empresa i els seus...


El TC rebutjarà avui el recurs de súplica per a la tramitació exprés

El TC rebutjarà avui el recurs de súplica per a la tramitació exprés

El ple del TC tanca la porta al nou Reglament del Parlament català per tramitar de forma ràpida...

Graven una violenta agressió a un conductor de bus a Eivissa

Graven una violenta agressió a un conductor de bus a Eivissa

Dos joves es barallen amb un xofer mentre desenes de persones tracten de parar la discussió

Enllaços recomanats: Premis cinema