El Govern ha ofert, en el marc de la negociació dels pressupostos, un increment de 3.500 mestres més per al curs que ve, que se sumen als 2.000 extres que ja incloïen els comptes pel 2017. La mesura suposaria 140 milions d'euros anuals i, en part, l'augment de docents seria possible per la reducció d'una hora setmanal de l'horari lectiu del professorat. Els sindicats, en canvi, inicialment reclamaven que la reducció d'horari fos de dues hores setmanals.

El Departament d'Ensenyament està parlant directament amb els sindicats i ha posat sobre la taula una proposta per incrementar el número de docents. Els sindicats estan valorant aquesta proposta i preveuen que continuaran negociant durant la setmana que ve, de fet dimecres està prevista una reunió de la mesa sectorial. Segons els sindicats, no només s'ha de parlar d'un increment de mestres per al curs que ve, sinó garantir que aquesta tendència es mantingui en els pròxims anys.

Ahir es va produïr una nova reunió entre el Govern i la CUP sobre els comptes que es va allargar durant unes quatre hores. Fonts de la CUP van assegurar que estan «moderadament optimistes» i interpreten que el Govern s'ha obert ara a parlar de fiscalitat i de canvis en l'IRPF, successions o patrimoni.

El Govern traslladarà aquest dilluns a la CUP una oferta global sobre els pressupostos, tenint en compte que dimarts comencen les assemblees locals i territorials dels cupaires. Un procés que culminarà dissabte 28 de gener quan els anticapitalistes prendran una decisió definitiva.

Des de la CUP creuen que l'oferta pressupostaria de dilluns inclourà aspectes de política fiscal i propostes en alguns dels impostos que els cupaires demanen modificar (IRPF, impost de successions i impost de patrimoni). De fet, la CUP interpreta que, malgrat les reticències del PDeCAT amb aquesta qüestió, s'hauria trencat el «no» de l'executiu a parlar d'aquests tres principals impostos, una posició negociadora que va ser consensuada dimarts entre el mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras. Altres fonts coneixedores de la reunió d'ahir apunten que els impostos ambientals també es van posar sobre la taula.

Una altra de les qüestions que està sobre la taula de les negociacions és la renda garantida de ciutadania. Segons fonts de la CUP, en la reunió d'ahir es va parlar sobre la manera com es poden reubicar partides en favor del fons destinat a aquesta renda.

En qualsevol cas, la data fixada és el 28 de gener, quan es reunirà el Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària que ha de decidir finalment si l'esquerra anticapitalista dóna suport als comptes.