El principal repte dels catalans és la relació amb Espanya, segons el CEO

Els enquestats són optimistes sobre el futur de Catalunya i creuen que la crisi ha assolit el punt àlgid

21.01.2017 | 09:32
Estelades i la bandera espanyola, el passat 11-S a Salt.

La relació de Catalunya amb Espanya és el principal repte segons el 46,9% dels catalans, segons l'enquesta «La societat catalana davant el futur. 2016» del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) feta públic ahir. En segona posició se situa l'atur amb un 30,2% i, en tercera, les desigualtats socials amb un 16,2%. Una altra de les preguntes fa referència al futur de Catalunya. La majoria dels enquestats, un 42,9%, és bastant optimista i un 30,2% es declara bastant pessimista. De fet, la majoria dels catalans, gairebé un 60%, creu que la crisi econòmica sobre el mercat de treball ja ha assolit el seu punt més àlgid. Sis de cada deu enquestats han vist reduïts els ingressos a la llar en els últims 2 anys i 1 de cada 4 ha perdut la feina o no n'ha pogut trobar.

En la línia de les anteriors enquestes, el 59% dels catalans se situen en l'espectre de l'esquerra, mentre que el 39,7% se senten tan espanyols com catalans, per un 24,9% que es declaren només catalans i el 23,2% que són més catalans que espanyols.

L'estudi demoscòpic elaborada per GESOP per al CEO, a partir de 1.050 enquestes entre el 22 de novembre i el 2 de desembre del 2016 indica que en l'eix ideològic, el percentatge de persones que s'ubiquen en «l'esquerra» (40,2%) supera àmpliament a la resta, seguit dels que s'adscriuen al «centreesquerra» (17,4%), mentre que només un 1,4% es defineix «d'extrema esquerra». Un 13,4% es considera de «centre», mentre que un 6,9% es declara de «centredreta» i només un 3,6% prefereix ubicar-se en la «dreta».

Quant a l'eix sobiranista, el valor més repetit (39,7%) és el dels qui diuen sentir-se tan espanyols com catalans, seguit dels que només se senten només catalans (24,9%) i els que es consideren més catalans que espanyols (23,2%). Per sota figuren els que se senten només espanyols (5,4%) i els que es defineixen com més espanyols que catalans (3,6%).

Simpatia cap als partits


El sondeig publicat ahir no ofereix projecció de vot per a cap contesa electoral en concret, sinó que simplement pregunta per les simpaties dels enquestats cap a les diferents formacions polítiques.

En aquest sentit, la coalició de Junts pel Sí (JxSí) obté un 27,7%, seguida d'En Comú Podem, amb un 12%, les dues úniques formacions sobrerepresentades a la mostra segons les dades de record de vot a les eleccions del 2015, mentre que per darrere se situen el PSC, amb un 9,9%, Ciutadans, amb un 6%, el PPC, amb un 3,6%, i finalment la CUP, amb un 3,5%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


El ministre Zoido diu que la cèl·lula està desarticulada i Mossos el rectifica

El ministre Zoido diu que la cèl·lula està desarticulada i Mossos el rectifica

La policia catalana concreta que és aquest cos qui ha de dictaminar si el grup terrorista està del...

Els Mossos busquen Younes Abouyaaqoub, únic membre de la cèl·lula que falta localitzar

Els Mossos busquen Younes Abouyaaqoub, únic membre de la cèl·lula que falta localitzar

De moment hi ha quatre persones detingudes per presumpta vinculació amb els atemptats de Barcelona...


Qui són les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils?

Qui són les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils?

Els atacs de dijous s'han endut la vida o ferit persones de "més d'una vintena" de nacionalitats

Els adeptes a les pseudociències i als falsos experts augmenten per tractar malalties

Els adeptes a les pseudociències i als falsos experts augmenten per tractar malalties

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya adverteix del perill de deixar la salut en...

Enllaços recomanats: Premis cinema