Els testimonis del judici a tres exresponsables de la Fundació Catalunya i Territori acusats de desviar fons a Unió van confirmar ahir les sospites de la Fiscalia que la trama va operar a través de societats pantalles gestionades per mers testaferros. A l'Audiència de Barcelona es va reprendre el judici contra els exresponsables de la Fundació que afronten penes de fins a 15 anys de presó per estafar a bancs a través d'un conglomerat d'empreses amb el qual presumptament també van desviar 200.000 euros a la formació UDC.

Com a testimonis van declarar 4 dels administradors de les presumptes empreses «pantalla» que, diu la Fiscalia, van servir al conglomerat IMS que controlaven els acusats per crear una «pilota financera» amb la qual van funcionar entre el 2003 i 2007. Els administradors, que tenien a nom seu de 3 a 4 empreses diferents, van reconèixer que van acceptar obrir les firmes a proposta dels responsables d'IMS amb el compromís de poder obtenir en el futur les llicències als productes informàtics que l'esmenta grup empresarial estaria desenvolupant.

Els testimonis van coincidir a dir que les seves empreses no tenien personal ni activitat real i que ells es limitaven a signar anualment els comptes econòmiques de les seves societats que els feien arribar els responsables del conglomerat IMS, els quals, van dir eren els que realment gestionaven les operacions de les companyies.

Els administradors van reconèixer també ahir que IMS els girava rebuts que, després, el mateix conglomerat s'encarregava de pagar a través de les suposades empreses pantalles, cosa que avala les sospites de les acusacions que van utilitzar societats instrumentals amb l'única funció de permetre la presumpta estafa.