A partir d'avui, i de manera temporal, les inspeccions ordinàries de caça que fan els Agents Rurals es realitzaran en condicions similars amb què es desenvolupen els serveis d'antifurtivisme, és a dir, els agents aniran en grups de tres, duran armilles antibales i una arma llarga de foc.

Segons Agricultura, la mort de dos agents dissabte passat a Aspa (Segrià) a mans d'un caçador ha fet del tot necessari iniciar un procés de revisió immediata de les mesures de seguretat i els elements de defensa personal establerts actualment. És per això, que de forma excepcional s'aplica aquesta mesura a l'espera que el comitè de seguretat i salut del cos, amb l'assessorament d'un grup d'experts, determini quins són els elements concrets que garantiran la màxima seguretat.

Una sentència del Tribunal Constitucional (TC) va decidir al febrer del 1993 que els Agents Rurals, «quan estiguin en acte de servei, portaran obligatòriament l'arma que correspongui», i va resoldre així un conflicte de competències vinculat amb el reglament d'aquest cos i denunciat pel Govern central. L'Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya (Asparc) va recordar ahir l'existència d'aquesta sentència, i va demanar a la conselleria i al president català, Carles Puigdemont, que s'impliqui en les millores en seguretat, organització i mitjans en general que necessita aquest cos.

Des de la seva creació, el 1986, hi ha hagut diversos esborranys de reglament d'ús d'armes del cos però cap s'ha tramitat.