El Govern català enviarà avui una instrucció a tots els departaments de la Generalitat perquè facilitin permisos de maternitat i paternitat als treballadors públics que tinguin fills mitjançant ventres subrogats a l'estranger.

Així ho va anunciar ahir la consellera de Governació, Meritxell Borràs, en declaracions a RAC1, on va donar a entendre que en una hipotètica Catalunya independent es podrien legalitzar els ventres de lloguer, una tècnica prohibida a Espanya i a molts altres països.

Des de fa dos mesos, la Seguretat Social ha inclòs la gestió subrogada entre els supòsits per rebre la baixa, arran d'una sentència del Tribunal Suprem, però ara, segons Borràs, el govern de Catalunya es convertirà en el primera comunitat que ho regularitza.

La consellera va explicar que fins ara la Generalitat havia denegat totes les peticions de baixes als pares per gestació subrogada, després de consultar-ho a la Seguretat Social, però fa uns mesos, una funcionària del Departament de Benestar va preguntar pel permís, i aquesta vegada els juristes del Govern català van considerar que «hi ha suficient base per a la seva concessió, després de les últimes sentències del Suprem».

Arran d'aquest cas, Borràs va decidir signar una instrucció per a tota la Generalitat per normalitzar els drets d'aquests pares.

«Veient que hi havia jurisprudència que assenyalava un camí, ens ha semblat bé prendre una decisió que és ferma i donar seguretat als pares i mares. No cal fer patir tant. Estaria bé que ho solucionéssim ja. El Govern ha pres aquesta decisió d'una manera decidida i ferma», va afirmar Borràs.

«El marc de les famílies ha canviat al nostre país com en el conjunt del món. Es viu amb normalitat i això és bo i positiu. Trobo que posem molta dificultat a persones que volen tenir un fill i que han de fer opcions molt dificultoses. Hem de donar un marc de legalitat correcte», va afegir Borràs.