L'expresident de la Generalitat i exlíder de CDC Artur Mas va denunciar ahir un «muntatge escandalós» de la Fiscalia en les detencions de dijous, que són per «fer mal» abans del judici del 9-N, i va posar la «mà al foc» pels excàrrecs convergents arrestats.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Mas va criticar així la investigació de la Fiscalia Anticorrupció per la qual la Guàrdia Civil va detenir, entre d'altres, l'extresorer de Convergència Andreu Viloca, l'extinent d'alcalde de Barcelona Antoni Vives i l'antic responsable dels serveis jurídics de CDC Francesc Sánchez. «Això passa sempre que hi ha una gran operació a Catalunya lligada al procés sobiranista», va assenyalar Mas.

El líder del PDeCAT (abans CDC) va subratllar que ell ja va haver de defensar-se de «falsedats i calúmnies gravíssimes» abans de les eleccions catalanes del 2012, el mateix que li va succeir a Xavier Trias abans de les municipals amb el compte a Suïssa, i que hi va haver registres a la seu del CDC abans dels últims comicis catalans del setembre del 2015.

«Sempre és el mateix, la Fiscalia està darrere i amb poders plenipotenciaris», es va queixar Mas, que va avançar que alguns advocats que l'assessoren «s'estan plantejant querellar-se contra la Fiscalia pel seu abús absolut de poder». Mas es va manifestar «plenament convençut» que es demostrarà que no hi va haver comissions il·legals en el partit i ha assegurat que «posa la mà al foc i dona la cara» pels exdirigents convergents detinguts.

En el cas de Viloca, va criticar que l'hagin detingut dues vegades quan en l'anterior ja ho «van registrar tot», i sobre Sánchez va destacar que no tenia «cap responsabilitat sobre els ingressos del partit», mentre Vives és una «persona de valors i principis».

Mas va insistir que l'operació de la Guàrdia Civil és per «fer mal» a CDC perquè aquest partit i el seu successor, el PDeCAT, són els que fan «més por» a aquells que viuen de «l'statu quo de l'Estat». L'expresident català va denunciar que han patit una «guerra bruta que és il·legal»: «Aquí es pot muntar una operació antidemocràtica i il·legal i no passa res», va subratllar.

Si bé va vincular l'operació d'ahir amb el judici del 9-N, Mas no va fer el mateix amb el cas Palau de la Música, que va dir que s'ha de «separar» perquè té «tot el sentit del món», ja que els principals acusats, Fèlix Millet i Jordi Montull, es «van autoinculpar».

L'Estat «no hi té res a veure»

El ministre d'Educació i portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va respondre Mas assegurant que «el govern no té absolutament res a veure amb això» i va demanar «evitar fer pressió i intentar influir d'aquesta manera sobre els jutges». «Cal deixar que la Justícia faci la seva tasca perquè aquest també és un dels elements de les regles de joc de l'Estat de dret», va dir abans de demanar «a tothom que sigui curós a l'hora d'intentar atribuir determinades conductes als jutges», que «són una garantia de l'Estat de dret i dels drets de tots els espanyols».

«Qualsevol persona sap que el que estem veient és fruit d'una denúncia d'una regidora d'ERC i la instrucció d'un jutge del Vendrell», va dir preguntant-se «què té a veure el govern [espanyol] amb això? Absolutament res».