L'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau va negar ahir que pressionessin els directors d'institut perquè obrissin les portes dels centres per a la votació del 9-N i va assegurar que en cap cas no té consciència d'haver desobeït el Tribunal Constitucional (TC), perquè no va rebre cap advertència.

En el judici per la consulta del 9-N, Rigau, que únicament va respondre al seu advocat, Jordi Pina, va negar haver pressionat els directors d'institut perquè col·laboressin amb la consulta. «Hauria estat una contradicció, perquè un moviment amb voluntariat no es fa amb coaccions», va esgrimir.

La consellera va reconèixer que es van efectuar reunions informatives amb alguns directors de l'àrea de Barcelona, perquè van plantejar dubtes sobre les conseqüències d'obrir el 9-N, encara que va aclarir que l'únic problema el van tenir amb l'IES Pedraforca de l'Hospitalet de Llobregat, que va considerar que suposa un «cas singular» amb un «rerefons polític» en les reticències mostrades per la seva directora, Dolores A., que avui declara com a testimoni. Segons Rigau, la directora, que es va negar a cedir el centre per a la votació i que en fase d'instrucció va declarar davant el TSJC que l'havien pressionat, va plantejar peticions en els dies previs a la consulta que «anaven més enllà» de les que sol·licitaven altres directors. Per aquest motiu, en la conselleria van decidir «prescindir d'aquest centre» i van buscar una altra ubicació. «Es va resoldre perfectament», va exclamar la consellera.

Segons Rigau, quan la consulta del 9-N es va transformar en un procés participatiu -després de la primera suspensió per part del TC- va decidir que s'havia de garantir que arribés a tots els directors d'institut la informació que la Generalitat, com a responsable dels centres, els cediria als voluntaris per a la votació.

Rigau va afirmar que el TC no els va remetre cap requeriment advertint sobre les conseqüències que suposaria no acatar la seva resolució del 4 de novembre, en què suspenia el procés participatiu, i que tampoc els va respondre abans del 9-N la petició que van plantejar perquè aclarís el contingut de la seva providència.

Rigau va assenyalar que el dissabte 8 de novembre, a les 20.43 h, va rebre un correu electrònic en el qual la Fiscalia li demanava que aclarís si havia donat ordres als directors d'institut. «No hi havia cap requeriment, només em demanaven informació», va dir. Per aquest motiu, l'exconsellera va remarcar que no té consciència d'haver desobeït al TC ni haver comès cap delicte perquè Mariano Rajoy va dir dies abans del 9-N que el procés no tindria efectes jurídics.