Milers de persones han omplert aquest dissabte el centre de Barcelona per reclamar que Catalunya sigui terra d´acollida de refugiats. Una setmana després del concert multitudinari al Palau Sant Jordi, la campanya unitària ´Casa Nostra, Casa Vostra´ culmina amb aquesta ´marea blava´ -que ha fet un recorregut des la plaça Urquinaona fins a la Barceloneta, al peu del mar Mediterrani- per exigir que s´acabin les "excuses" i arrencar el compromís de totes les institucions amb l´acollida. La mobilització pretén ser la més gran d'Europa a favor dels refugiats amb l´objectiu de forçar un canvi global de les polítiques de fronteres i de refugi. Prop de 70.000 persones han signat el manifest i fins a 1.200 entitats s´han adherit a la manifestació, que ha comptat amb una nodrida representació institucional, política, cultural i de la societat civil catalana.

La marxa ha instat el govern espanyol a complir la legalitat internacional i els compromisos d´acollida, i ha apel·lat les institucions catalanes a donar una resposta "clara i contundent" a la crisi del refugi que viu Europa. El missatge és ben clar: "Volem acollir", i el lema de la capçalera de la marxa, portat per un grup de persones migrants- també ho era: "Prou excuses!". De fet, el manifest de ´Casa Nostra, Casa Vostra´ demana al Govern que realitzi "les accions necessàries" per acollir un mínim de 4.500 refugiats a Catalunya. I es recorda a l´Estat que es va comprometre a acollir-ne 10.700 però que de moment només n´ha admès uns exigus 687. Al darrere de la marxa, una altra pancarta amb l´eslògan "No més morts. Obrim fronteres!" obria un bloc d´organitzacions socials que treballen migració i refugi. I un tercer bloc ha aplegat entitats de la societat civil, amb la pancarta "Catalunya, terra d´acollida".

Al darrere, hi havia persones migrants, un bloc juvenil, i un grup de la Xarxa Educativa, que, en els últims mesos, ha portat a les escoles el clam per l´acollida i ha mobilitzat la comunitat educativa i les famílies.

El tancament: l´Astral i la Fura dels Baus

La marxa ha arribat a quarts de sis de la tarda a la Barceloneta, a tocar del mar Mediterrani, on l'any passat van morir més de 5.000 persones intentant burlar les fronteres tancades de la Unió Europea mentre fugien de la guerra i la pobresa. Allà esperava una escenografia muntada per la Fura dels Baus, que va ser la responsable també del gran concert del Palau Sant Jordi del cap de setmana passat, que va aplegar 15.000 persones. Hi havia previstes les actuacions de la Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, i parlaments de dues persones refugiades: Dara Ljubojevic, que va arribar a Catalunya durant la guerra dels Balcans, i Meera Zaroor, que va venir de Síria ara fa tres anys.