Catalunya i Occitània tindran una única veu davant d'Europa a l'hora de defensar projectes comuns com el corredor mediterrani. «Si no som nosaltres els qui empenyem, els respectius estats no tenen pressa», va assegurar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El president català va signar les bases d'un acord de cooperació amb Occitània, que es materialitzarà a les portes de l'estiu i que impulsarà les potencialitats dels dos territoris. L'acord abastarà àmbits com la cultura (entre ells, la llengua) o l'economia (per exemple, la innovació tecnològica). La presidenta de la nova macroregió, Carole Delga, va fer incís en el fet que la voluntat és la de sumar sinergies per «tenir una Europa del sud-oest connectada i amb obertura cap al Mediterrani».

El president de la Generalitat es va reunir amb la d'Occitània en el marc del viatge de dos dies que el portarà a Narbona i Tolosa de Llenguadoc. A Narbona, Puigdemont i la seva delegació -l'acompanya el conseller Romeva- es van reunir amb Delga i el seu gabinet per establir les bases d'un acord institucional entre els dos territoris. Es va signar el protocol d'intencions, i l'objectiu és que l'acord es materialitzi al juny, a les portes de l'estiu, coincidint amb el fet que Delga cedirà a Puigdemont la presidència de l'Euroregió Pirineus-Mediterrània.

L'acord suposarà que Catalunya i Occitània vagin plegats a l'hora de defensar projectes comuns davant d'Europa i col·laborin en aquells aspectes on els dos territoris convergeixen. Sobretot, tant el president de la Generalitat com la d'Occitània, però, van voler posar l'accent en què el corredor mediterrani serà una de les prioritats. França ja s'ha compromès a desencallar el Béziers-Montpeller (que suposarà un estalvi de 18 minuts de trajecte per als TAV Barcelona-París) i entre aquest any i el vinent preveu donar empenta al Perpinyà-Montpeller.