El portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha assegurat avui que el seu partit no estava al cas de la reunió del president del Govern, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, encara que l'ha emmarcat dins la normalitat democràtica.

"No, no, ni idea", ha respost Rufián als passadissos del Congrés a preguntes dels periodistes sobre si ERC sabia de la reunió de l'11 de gener passat, que ha revelat avui La Vanguardia i que les parts no han desmentit.

Després d'apuntar que "no serà tan secreta si al final la gent se n'ha assabentat", ha subratllat que el "normal" és que "la gent parli" i el "anormal" és que "sigui notícia" que ho facin dues persones que "representen tantes coses".

"Forma part de la normalitat democràtica", ha insistit el diputat català, per a qui "l'anormalitat era el que passava l'anterior legislatura, en què ningú parlava amb ningú".

En qualsevol cas, ha volgut insistir que el compromís de la Generalitat és "referèndum o referèndum" i que "no només és el compromís del senyor Puigdemont, sinó de tot un govern".

De la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha dit que és bo que es reuneixin, però ha considerat "absurd" que Puigdemont s'hagi reunit abans amb ell que amb el president del Govern.

Ha afegit que el seny marca que hi ha d'haver una relació de cordialitat i normalitat entre les dues institucions i ha dit que li agradaria que es dialogués més.

No obstant això, ha matisat que té poques esperances que ocorri per l'"immobilisme" del Govern central i de les dues forces que, segons ha apuntat, el sostenen, que "no entenen que Espanya és un país plurinacional".

Segons la seva opinió, per mantenir la unitat del país cal assumir la diversitat, establir nous encaixos democràtics i buscar solucions democràtiques.