El president del Govern, Mariano Rajoy, va instar ahir els independentistes catalans a deixar «d'inventar-se conspiracions» de l'Estat i Va subratllar que l'única operació que ell ha dirigit ha estat la destinada a superar la crisi.

Rajoy va rebutjar d'aquesta forma l'existència d'una suposada «operació Catalunya», per la qual li va preguntar davant el ple de la cambra alta la senadora d'ERC Mireia Cortés.

Cortés li va demanar en la sessió de control del Senat que expliqués si estava informat d'aquesta operació, que va precisar que consisteix a utilitzar l'aparell de l'Estat i els seus fons reservats per desacreditar il·legítimament els polítics independentistes.

En concret, li havia preguntat si negava que el que s'ha organitzat és «un nou GAL sense violència física però que ha mantingut les males arts, les clavegueres de l'Estat, els dossiers falsos, els periodistes comprats i les recompenses amb fons reservats» i si ell era «el senyor X que dirigeix l'operació».

«L'argument de la conspiració -li va contestar Rajoy- és molt curt perquè estalvia la molèstia de pensar, exculpa el que utilitza l'argument de tota responsabilitat, l'endossa al millor amic de l'home, que és el boc expiatori, i arracona el convenient seny per moure's en els assumptes públics».

«Operació Pastanaga»

Si inventar-se operacions no creu que sigui el camí més adequat, va assenyalar que ja ha escoltat també parlar ERC de «l'operació pastanaga», consistent en que, si ell vol plantejar alguna cosa al president de la Generalitat, Esquerra no li donarà suport perquè considera que és un mer esquer.

Davant dels arguments de Cortés, va insistir que l'operació de la qual ell està informat, perquè l'ha ocupat moltes hores, ha estat la dirigida a superar la més gran crisi econòmica que ha tingut Espanya en dècades.

Una actuació que va dir que va ser molt positiva per a Catalunya, com creu que ho van ser també els 63.000 milions d'euros del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i del pagament a proveïdors.

«Això sí que va ser una gran operació perquè va permetre mantenir els serveis públics, que els proveïdors cobressin, que no tanquessin les empreses i s'atenguessin els venciments de deute», va afegir.

Munté nega reunions secretes

Paral·lelament, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va subratllar que no hi ha hagut «reunions secretes» entre els presidents Mariano Rajoy i Carles Puigdemont i va denunciar que «l'únic que entra per la porta de Palau de la Generalitat són notificacions» judicials. Munté va comparèixer en roda de premsa després de la reunió setmanal del Govern, els membres del qual van rebre ahir un nou advertiment del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya exigint el compliment de l'última sentència del Constitucional, que va anul·lar una resolució del Parlament sobre el referèndum.

«És una nova mostra de l'operació diàleg, és l'únic que entra per la porta del Palau de la Generalitat», va afirmar la consellera, que va criticar que només arribin «amenaces d'inhabilitacions i notificacions judicials».

Millo nega ara les reunions

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va assegurar que el president espanyol, Mariano Rajoy, està disposat a reunir-se amb el de la Generalitat, Carles Puigdemont, com aquest va sol·licitar, però que la trobada, que «tindrà lloc quan sigui pertinent», no servirà per negociar «ni en públic ni en privat» un referèndum il·legal.

«Tothom sap que un referèndum d'independència no es farà i una negociació sobre una qüestió que està fora de la llei tampoc es farà», ha reblat.

Millo va demanar que no es «magnifiqui» la qüestió ni que es vegin «contradiccions ni divisions» al sí del govern espanyol.

I en aquesta línia, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va assegurar ahir en una conferència al Club SXXI de Madrid que li consten contactes «al màxim nivell» entre el govern de la Generalitat i l'executiu espanyol, i que creu que els dos presidents s'han trobat.