L'home que dimarts va robar un camió de butà i va sembrar el pànic a Barcelona fins que va poder ser frenat a trets va actuar de forma improvisada, sense planificar, en un estat alterat i inestable, després de passar una nit de festa, gastant sense estar-se de res importants sumes de diners en sexe, drogues i alcohol. Algunes fonts ho calculaven en 20.000 euros.

En roda de premsa, el conseller d'Interior, Jordi Jané, va insistir a descartar el mòbil terrorista en el succés que ahir va posar en alerta Barcelona i ha remarcat que l'home, de 32 anys i nacionalitat sueca, no va fer cap proclama, no li consten vincles ni a ell ni al seu entorn amb organitzacions terroristes i no han trobat res sospitós a l'hotel en el qual es va allotjar quan va arribar a la capital catalana dilluns, dia 20.

El detingut, que segueix ingressat en un hospital, on es recupera del seu estat d'alteració i se li practiquen proves per valorar el seu estat mental, va passar tota la nit anterior de festa i es va gastar, en companyia d'alguns compatriotes, molts diners en diversos locals, on, segons Jané, es va sumir en un estat d'«eufòria continuada». Segons van informar a Efe fonts pròximes a la investigació, entre aquestes «activitats cares» de les quals va parlar el conseller figuren la prostitució i el consum continuat de drogues i alcohol.

Després de fer un seguiment de la seva activitat en les hores prèvies a les 10.30 hores d'ahir, quan va sembrar el pànic, Jané va concloure que l'home va actuar de forma «no planificada, improvisada» i que abans de robar el camió de butà va intentar sense èxit parar diversos vehicles i apropiar-se d'una moto, ja que el seu objectiu, en un estat «d'alteració», era «anar-se'n» en direcció al mar.

El detingut, de qui consten antecedents al seu país per delictes comuns, va arribar a Barcelona dilluns 20 al matí en un vol procedent de Moscou, després de fer-hi una escala de deu dies procedent de Copenhaguen, i es va allotjar en un hotel de Barcelona en companyia d'un amic, que ja ha abandonat Espanya.

El detingut està fitxat al seu país natal, Suècia, per diversos delictes com per exemple furt i conduir ebri i sense permís, fins al punt que el 2008 va ser condemnat a tres anys de presó per maltractament a la llar i delictes vinculats a les drogues.