El professor de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Joan Marcet repassa en el seu últim llibre l'«auge i declivi» de CDC, posant èmfasi en el cas del Palau de la Música, la refundació en el PDeCAT i el «gir sobiranista» que situa el partit «en el camí del populisme».

L'exdirigent del PSC ha publicat Auge y declive de la derecha nacionalista. Del Palau de la Música al PDeCAT, (Editorial Catarata), amb pròleg del periodista d'El País Xavier Vidal-Folch. En 142 pàgines, l'autor relata els primers passos de CDC amb la creació de Jordi Pujol com «un líder per a Catalunya», la coalició de CiU, els governs de Pujol, la trajectòria per l'oposició d'Artur Mas, la recuperació de la Generalitat i la «mutació» de CDC de l'autonomisme a l'independentisme.

Marcet dedica part del llibre al desfalc del Palau de la Música, i sobre aquest assumpte , l'autor remarca que va condicionar «en gran mesura el trànsit de CDC a un nou partit, el PDeCAT, en un intent de trencar amb el seu passat immediat, també en qüestions relacionades amb la corrupció.