Un dia després que es publiqués que un testimoni protegit hauria implicat per primera vegada Artur Mas en el cas 3%, ahir l'expresident català va quedar més exposat en divulgar-se que la Guàrdia Civil va trobar al despatx de l'extresorer de CDC Andreu Viloca un «poder especial» signat per Mas que atorgava a l'extresorer «la direcció dels negocis del partit». D'aquesta manera, l'expresident de la Generalitat hauria traslladat a Viloca tota la responsabilitat de qualsevol operació financera realitzada pel partit i el va convertir en la figura clau de la trama de cobrament de comissions del 3 per cent, a canvi d'adjudicacions de contractes públics.

El document està datat el 14 de gener de 2011 i l'hauria signat Mas «en qualitat de secretari general de CDC» i «en nom i representació del mateix partit». En aquest autoritza Viloca perquè «exerciti una sèrie de facultats», entre elles, com a part de la referida direcció dels «negocis» de la formació política, «comprar i vendre béns immobles, operar amb banca, efectuar operacions de préstec i altres instruments financers, operar amb lletres de canvi, etc.».

Al costat d'aquest «poder especial» -que per una banda tenia la virtut de conferir a Viloca per escrit l'autoritat que li corresponia i, d'altra, traslladar de facto qualsevol responsabilitat financera de Mas al seu tresorer-, la policia judicial en va trobar un altre de similar en el qual es revocava el primer de forma temporal per finalment restituir Viloca en aquestes competències econòmiques. Va ser elaborat el mateix dia per atorgar en aquest cas al gerent Carles del Pozo Cerdà «facultats» de menor rang, com «nomenar i acomiadar empleats, comprar i vendre, concórrer a subhastes, operar amb la banca, retirar cartes i certificats, etc.», segons El Mundo.

D'aquesta manera, Viloca podria convertir-se en la «clau de volta», segons el parer de l'instructor que investiga la trama del 3%, per «catalitzar, a manera de recompensa, la concessió de determinades obres públiques». Es tractaria d'una sèrie de pagaments que constituïen «part essencial del finançament de CDC» i que «de manera irregular acabarien nodrint i dotant de suport econòmic» la formació nacionalista.

La importància de Mas

La Guàrdia Civil destaca també en els seus informes que en la figura de Mas confluïa el «control de l'Administració catalana». La policia judicial recorda que va ocupar la Presidència del Govern català «des de l'any 2010» en endavant, fet que constitueix una «dada de gran importància per entendre els documents» que conformen el sumari. I és que els diferents contractes públics investigats, estableix la Guàrdia Civil, «posen de manifest que el Govern de la Generalitat -i, per tant, el control de l'Administració catalana- està en mans del mateix partit polític al qual també pertany Viloca».

Pel que fa a la resta de documentació confiscada per la Guàrdia Civil a Viloca al seu despatx, destaquen nombrosos elements que confirmen l'existència d'una trama de finançament irregular.