Amb els braços oberts. Així és com el petit municipi de Gósol, al Berguedà, han rebut els 80 soldats i 10 comandants que aquesta setmana estan realitzant maniobres militars a la zona. Han instal·lat el seu campament als afores del nucli urbà, al Torrent Senta, una zona envoltada de boscos i que a l'estiu és molt concorreguda pels turistes.

Al contrari del que va passar a Celrà fa uns dies, després de consultar-ho amb els negocis del municipi, l'Ajuntament va decidir cedir-los l'espai convençuts que la seva estada suposaria una injecció econòmica per al poble en una temporada turísticament molt baixa. «Estem encantats, podrien venir un cop al mes perquè la seva estada aquí ens ha salvat l'hivern», ha explicat la propietària del bar Cal Vermell, Ana Maria Pérez.

La presència dels militars però no ha estat exempta de polèmica, l'Ajuntament ha rebut nombrosos correus electrònics de ciutadans que no són del poble denunciant aquests fets, i aquest matí els han boicotejat la pàgina que l'Ajuntament té al Facebook i que utilitza per comunicar-se amb els veïns.El petit forn de llenya de Gósol ha venut més aquesta setmana que qualsevol altra setmana laboral d'hivern. L'estada dels militars els ha salvat el mes, que acostuma a ser molt fluix turísticament. «Gósol és un poble molt petit, a l'hivern fem un servei al poble, però no guanyem gaire i això ens ha permès vendre uns quants quilos més de pa. El negoci és el negoci», va explicar la seva propietària.El mateix opina la gerent del restaurant «Cal Vermell», situat a la plaça del poble.

«Es porten molt bé»

L'Anna Maria Pérez va assegurar que els militars «es porten molt bé amb la gent del poble, són molt educats i no es fiquen amb ningú, no embruten res. «A més, amb el que gasten, ojalà vinguessin un cop al mes», va afegir. De fet, ahir al matí tres militars van consumir diverses copes al bar i a la tarda -que tots tindran permís per descansar- podran consumir a tots els comerços del municipi. L'estada dels militars no només convenç als negociants, també a la resta de veïns. És el cas del Celestino i en Josep que, reunits a la plaça del poble com cada matí, creuen que la presència dels soldats els entreté i dona més ambient al poble.