La Policia investiga l'adjudicació durant anys a l'empresa Cat Helicòpters del Servei Català de Trànsit de la Generalitat a partir d'un denunciant que afirma que se li donaven els contractes per sistema i que en «múltiples ocasions» els seus helicòpters van traslladar algun membre de la família Pujol a Andorra.

En un informe contingut en el sumari del cas Pujol, la UDEF sospita que aquesta adjudicació (se li va atorgar aquell servei durant diversos anys, el 2006 per primera vegada, i també serveis forestals) es va fer de forma irregular i per això la Policia demana al jutge José de la Mata que reclami a la Generalitat catalana aquests contractes.

El denunciant, que va ser soci de Jorge Barrigón, el propietari de l'empresa d'helicòpters, va afirmar als agents que van anar a prendre-li declaració a l'octubre del 2016 que volia «donar a conèixer» irregularitats del Departament d'Interior de la Generalitat en l'adjudicació d'aquests concursos.

Va dir que Barrigón li va confessar que un pilot de la Generalitat que cobrava més de 4.000 euros al mes de Cat Helicopters era qui li deia a la persona del govern autonòmic encarregada de redactar les condicions tècniques del concurs quins havien de ser aquells requisits, sempre favorables a aquesta empresa.

A més, Barrigón li va dir «que aquell concurs seria sempre seu» i, de fet, any rere any se li concedia «malgrat que d'altres companyies majors intentaven licitar i sempre perdien».

El denunciant va afirmar a la Policia que «en múltiples ocasions» i des del 2005 o 2006 helicòpters d'aquesta empresa van traslladar algun membre de la família Pujol a Andorra, vols que quedaven registrats en els plans de vol i en els llibres d'operacions de les aeronaus.

Va afegir, segons l'informe, que «és possible vulnerar els controls en aquest tipus de vols a l'hora d'entrar al Principat d'Andorra, simplement arribant més aviat o més tard de l'hora indicada o modificant el pla de vol i el lloc de l'aterratge amb una excusa tècnica o per causes meteorològiques, per exemple».

«Préstec fictici»

La declaració d'aquest denunciant no és l'únic indici que fa dubtar d'aquest contracte, sinó que la UDEF ha trobat també una operativa de «préstec fictici» de 900.000 euros que el propietari de Cat Helicopters va fer amb Josep Pujol, fill de l'expresident català.

El suposat préstec li va fer Josep Pujol a Barrigón a final de 2009 i a principi de 2010 l'empresari li va tornar, de manera que el fill de Jordi Pujol va obtenir, segons la UDEF, un benefici de 195.000 euros derivat d'un interès del 21%, cosa que, segons la Policia, indica «la possibilitat que estem davant un préstec fictici ideat per blanquejar la quantitat descrita en el préstec». Apuntala aquesta tesi i la d'una possible donació per l'adjudicació del servei d'helicòpters en què en el registre a la casa de Josep Pujol per part de la Policia es van trobar diverses anotacions en agendes amb frases com «Analitzar la possible relació 2009-2010 entre el préstec i les possibles adjudicacions a Cat Helicopters» o «Pot ser millor si dic que l'he tornat a Barrigón. Pot ser delicte de blanqueig de capitals». D'altres frases anotades per Josep Pujol que fan sospitar de les seves activitats il·lícites són: «Què passa amb la pasta que surt del banc?»