Dos directius d'empreses proveïdores de CDC van admetre ahir que la formació els va demanar que carreguessin al Palau de la Música diverses factures per serveis que havien prestat per al partit amb motiu de campanyes electorals, encara que han desvinculat de la trama a l'extresorer Daniel Osàcar.

Miguel Giménez Salinas i Juan Manuel Parra, responsables respectivament de les empreses Altraforma i Hispart, van revelar davant l'Audiència de Barcelona que van participar en el desviament de fons del Palau de la Música a CDC a través de factures falses, per això la Fiscalia els demana tres anys de presó acusant-los d'un delicte de falsedat documental.

Miguel Giménez Salinas, exconseller delegat de l'empresa de publicitat Altraforma, va assegurar que entre els anys 2006 i 2007 va carregar al Palau de la Música tres factures per un valor total de 190.778 euros amb els conceptes falsificats, atès que en realitat corresponien a serveis que havia prestat a CDC.

Segons l'empresari, va ser CDC qui els va indicar que falsifiquessin el concepte d'aquestes factures i les carreguessin al Palau de la Música, encara que ha dit no recordar la identitat del seu interlocutor en el partit nacionalista.

En la mateixa línia es va manifestar Juan Manuel Parra, de l'empresa Hispart, dedicada al muntatge de sistemes audiovisuals per a congressos, convencions i mítings, que va reconèixer que va carregar al Palau de la Música un total de tretze factures amb un valor total de 824.299 euros que en realitat corresponien a serveis prestats a CDC amb motiu de les eleccions generals del 2004.

L'acusat vare velar que va ser l'extresorer de CDC Carles Torrent, mort el 2005, qui li va donar aquestes instruccions per cobrar del Palau de la Música, però va insistir que el seu successor al capdavant de les finances de la formació, Daniel Osàcar, que afronta set anys i mig de presó, no en sabia «absolutament res».

Converses amb Osàcar

Després de la mort de Torrent, l'acusat va dir que va parlar amb «una noia de comptabilitat» de CDC per reclamar els pagaments i, posteriorment, amb el propi Osàcar, al qual va explicar que estava carregant al Palau de la Música algunes factures pendents amb la formació convergent.

«Em va dir que ell no en sabia res i que no tenien res d'aquest tema i que no tenien cap tipus d'informació i que anés al Palau», va relatar l'empresari, que va assegurar que llavors va tractar amb Jordi Montull, l'antiga mà dreta de Fèlix Millet al capdavant de l'entitat cultural. «Ens van fer una factura de 30.000 euros per callar-nos la boca, suposo», va afegir.

Per contra, el responsable de Mail Rent i Letter Graphic Pedro Luis Rodríguez va al·legar que desconeixia els treballs que les dues companyies van facturar a CDC i al Palau de la Música, perquè s'encarregava d'això una altra persona, i va afirmar que no sap si els serveis al partit en campanyes publicitàries i organització d'actes polítics es facturaven a l'entitat cultural.

Donacions de 700.000 euros

Això no obstant, va reconèixer que durant anys, quan CDC ja no governava la Generalitat, entre el 2007 i el 2009, van fer donacions per valor de 775.000 euros al partit, amb l'objectiu d'ajudar-lo en les seves finances, com una «inversió de futur» per sostenir la formació, que era un «client important». L'acusat va explicar que va ser un empleat de la companyia, Salvador O., que declararà com a testimoni en la causa, qui els va proposar aquest donatiu, i que ells ho van acceptar perquè creien en ell i aquest els va assegurar que no afectaria els seus comptes i que d'aquesta manera li donaven un «cop de mà» al partit.

El fiscal Anticorrupció Emilio Sánchez-Ulled li va inquirir llavors per saber per què els cinc socis de les dues empreses van fer cas a un empleat per aportar aquests quantiosos donatius a CDC: «digue'm tonto», va replicar Rodríguez, i davant d'això el fiscal ha tallat: «li dic acusat, per ara».

Reunió estratègica

El Consorci del Palau de la Música, amb el qual les administracions nodreixen de fons públics l'entitat cultural, es reunirà dimecres que ve, dia 15, a instàncies de l'Ajuntament de Barcelona, que vol revisar l'estratègia jurídica per acusar Convergència pel desviament de fons del saqueig.