Després de set anys de governs tripartits sustentats per la majoria parlamentària que conformaven PSC, ERC i ICV, l'aleshores CiU -coalició que amb els anys va esdevenir federació política i que feia de paraigües a dos partits: CDC i UDC- va recuperar la Presidència de la Generalitat el 28 de desembre de 2010. A tenor del que la Guàrdia Civil sosté en la investigació del cas del 3% sobre el presumpte finançament irregular de Convergència, el canvi al Govern es va traduir en el retorn d'una gestió poc exemplar a la gestora dels projectes d'obra pública a Catalunya, Gestió d'Infraestructures SAU (Gisa), en l'actualitat Infraestructures.cat. A partir del 2011, asseguren els investigadors, GISA va patir una «situació d'abús de poder i de corrupció sistemàtica»; l'empresa pública, afegeixen, alterava concursos per «dirigir-los» cap a empreses que feien donacions a CDC.

El contingut d'un maletí

L'informe de la Guàrdia Civil, que data d'abril del 2016, es basa en documentació trobada en un maletí que a l'octubre del 2015 els va lliurar un col·laborador de l'exdirector general d'Infraestructures.cat, Jose Antoni Rosell, que també és investigat per la seva presumpta participació en la trama del 3%. Entre els papers intervinguts per la Guàrdia Civil s'hi troben papers -entre els quals hi ha correus electrònics- que duen als agents a constatar «l'existència de tota una trama delictiva que subjau en l'estructura de l'empresa pública investigada Infraestructures.cat». En «l'esmentada trama delictiva -precisa l'informe-, a més de l'investigat principal, Josep Antoni Rosell, hi participarien altres càrrecs públics i funcionaris, tots en el si de Gisa, els quals, en connivència amb empresaris i altres càrrecs d'índole política, com (Andreu) Viloca, tresorer de CDC, estarien alterant tota mena de concursos públics, tramitats en el si de l'esmentada mercantil amb la finalitat de dirigir-los cap a empreses que, al seu torn, col·laboraven amb donacions al partit».

Base per imputar Gordó

Aquest informe, inclòs en la causa del 3%, va servir de base perquè la Fiscalia Anticorrupció sol·licités al jutge del Vendrell que instrueix el cas demanés sense èxit al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que imputés l'exconseller de Justícia Germà Gordó, en l'actualitat diputat de JuntsxSí. Anticorrupció va arribar a la conclusió que Gordó actuava d'«aconseguidor» o de «recaptador» en la trama del 3% i que supervisava la feina del tresorer de Convergència, Andreu Viloca, figura que, de la seva banda, controlava de forma «sistemàtica» les suposades comissions d'empresaris al partit a canvi de l'ajudicació de projectes d'obra pública.

Josep Antoni Rosell va ser president de l'empresa pública Infraestructures.cat fins al febrer de 2016, poc després que Oriol Junqueras assumís la vicepresidència econòmica de la Generalitat, departament que té el control sobre Infraestructures.cat.

La caixa forta de Rosell

Rosell, segons consta en el sumari, va entregar una caixa forta a una persona de la seva confiança que contenia quatre maletins. El col·laborador de l'expresident d'Infraestructures.cat i ara investigat en el cas del 3% va acabar lliurant la documentació a la Guàrdia Civil.