Familiars, companys i autoritats es van unir ahir en un multitudinari homenatge als dos agents rurals que van morir el passat 21 de gener quan un caçador els va disparar dos trets a cadascun en un vedat d'Aspa, al Segrià.

Les famílies van reivindicar davant del president Carles Puigdemont que es millorin les condicions de treball del cos d'agents rurals, ja que consideren que les víctimes estaven «desprotegides» en el moment del crim.

Unes 400 persones, la majoria companys de professió de tot l'estat espanyol i França, van participar en un acte molt emotiu que es va fer a la Reserva Natural del Mas de Melons, al terme de Castelldans, molt a prop del lloc del crim. A banda dels parlaments, es va descobrir una placa commemorativa en una doble escultura dedicada a les víctimes, i els fills de Xavier Ribes i David Iglesias van alliberar simbòlicament dues aus.

Més de 400 persones van acompanyar les famílies de Xavier Ribes, de 43 anys, i David Iglesias, de 39. Tots van morir el passat 21 de gener quan feien un control rutinari de caça al vedat d'Aspa. Un caçador de Vacarisses (Vallès Occidental) de 28 anys, Ismael Rodríguez, els va disparar amb una escopeta al cap i després va confessar el crim als Mossos. Actualment està en presó provisional. Rodríguez tenia caducada la llicència per fer servir l'arma homicida, que estava a nom d'un amic, i tampoc no va recollir l'autorització per caçar al vedat. El primer a parlar en representació de les famílies va ser el germà de Xavier Ribes, Lluís Ribes, que va recordar el periple que va haver de passar en Xavier per poder aconseguir entrar al cos d'Agents Rurals després que li detectessin un problema de cor, que va fer que l'excloguessin inicialment per les proves mèdiques. El president Puigdemont va recordar els servidors públics que van deixar la vida en acte de servei i que ha començat «un homenatge permanent que no s'acabarà mai».