Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir un jove de 19 anys de nacionalitat espanyola, sense antecedents policials i veí de Berga com a presumpte autor principal de l'agressió homòfoba que va tenir lloc diumenge a la matinada a Berga.

L'home va ser detingut ahir a l'espera de passar a disposició judicial. Pel que fa a la resta de persones implicades en l'agressió, la policia catalana manté la investigació oberta per intentar identificar-les. El cas es troba sota secret de sumari.

La família del jove detingut va al·legar, en defensa seva, que pateix un trastorn mental, que no va transcendir, cosa que li provocaria actituds agressives.

L'agressió homòfoba contra una parella de nois va tenir lloc diumenge a la matinada, en el marc del que havia de ser un agradable cap de setmana en família per al berguedà de 28 anys Andy Aguilar i la seva parella Jorge A., de 23.

L'Andy va convidar el seu company a veure el Berguedà i a presentar-li la seva família a Cal Rosal (Berga), d'on és fill, tot i que treballa i viu a Barcelona. Les coses, però, no van anar com havien previst perquè van ser agredits primer per una persona i després per un nombre encara indeterminat que els van apallissar.

Els fets van tenir lloc davant del bar La General de Berga diumenge a la matinada. Els van agredir per fer-se un petó. Ahir, encara commocionats per la violència homòfoba de la qual van ser víctimes, van explicar els fets amb l'objectiu d'evitar que casos com el seu es repeteixin.

Expliquen que es van fer petons a la cerveseria i també a l'interior de la discoteca amb naturalitat i sense que passés res. Fins un dels cops que van sortir a fumar al carrer i es van fer un petó. Aleshores se'ls va acostar un noi. Es va posar al seu costat i els va etzibar: «Què feu?, quin fàstic! Aneu a un altre lloc, que hi ha gent a qui això fa fàstic», segons explica Andy Aguilar. «Li vaig dir que si hi havia algú a qui feia fàstic que marxés». I es van fer un altre petó amb el seu company.

Apallissats per un grup

Va ser aleshores quan l'home que els havia interpel·lat «ens va donar un cop de puny» que els va tocar a tots dos. En veure com agredien el seu xicot, Aguilar s'hi va tornar, per defensar-lo. «Em va saber tan greu que li fessin mal a ell que em vaig regirar». I va rebre un altre cop de puny i un altre i a partir d'aquí ja només recorda l'arribada de l'ambulància.

En Jorge, la seva parella, va intentar ajudar el seu nòvio però aleshores el van començar a apallissar unes quantes persones. Relata que va quedar amb «la camisa plena de sang» a causa dels nombrosos cops que va rebre. Ambdós van ser traslladats amb una ambulància a l'hospital comarcal Sant Bernabé de Berga, on se'ls va atendre dels diferents cops i contusions que tenien a la cara i per tot el cos. Un cop van sortir del centre sanitari van interposar una denúncia a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Berga.

El propietari de la sala, Marià Miró, corrobora la versió dels joves i assegura que el porter de la discoteca va ser «testimoni directe dels fets».

Una altra agressió a Sigtes

Un jove homosexual va ser agredit durant la celebració del passat carnaval de Sitges perquè anava vestit de ballarina, segons ha denunciat l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH), amb la qual cosa són ja tres les agressions ocorregudes en pocs dies.