L'expresident de la Generalitat Artur Mas va rebre ahir la sentència condemnatòria pel 9-N amb «plena serenitat i disconformitat» i va avançar que la recorrerà fins a «les últimes instàncies europees» després de passar pel Suprem, tot i que «no es penedeix de res» i tornaria a organitzar el 9-N.

Mas va comparèixer en roda de premsa a la seu del PDeCAT amb les altres dues condemnades, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau; el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el portaveu al Congrés, Francesc Homs, i altres dirigents del partit, tots ells amb una xapa a la solapa amb el lema «Ho tornaria a fer».

Mas va assegurar que a Espanya «es persegueix i combat per terra, mar i aire la gent per les seves idees», i va denunciar que «la llei no és igual per a tothom», perquè, segons el seu parer, el Govern espanyol ha desobeït sentències del Tribunal Constitucional (TC) i no ha estat condemnat. En aquesta línia, el líder del PDeCAT va denunciar que el Govern espanyol s'ha passat «pel forro» sentències del TC i «ni els han cridat».

Al costat d'una urna de cartó com les que es van utilitzar per al 9-N, Mas va denunciar que l'Estat té una «democràcia amputada», per això va deixar clar que el recorregut judicial no acabarà al Suprem, «sinó a Estrasburg, al cor d'Europa», ja que acudiran fins a «les últimes instàncies europees».

Mas també va voler remarcar la importància de seguir demanant el referèndum, i va voler contraposar la seva condemna amb la voluntat anunciada pel govern d'Escòcia de tornar a convocar un referèndum entre 2018 i 2019. «És la doble imatge d'avui. Brutal! Aquesta és la comparació entre la democràcia de qualitat al Regne Unit i la democràcia de fireta de l'Estat espanyol. I ho dic amb molta tristesa», va comentar.

L'expresident català va demanar «fermesa i determinació» als sobiranistes i va afirmar que, malgrat tenir una condemna que encara no és ferma, no estan «de genolls» sinó «drets» davant l'Estat.

«Tornaríem a fer exactament el que vam fer, no ens penedim absolutament de res, som demòcrates», va expressar Mas, que va subratllar que el seu deure era «escoltar la gent» i «obeir el mandat del poble» a favor d'una consulta sobiranista. A més, va afirmar que recull la sentència «amb plena serenitat i disconformitat», perquè és un veredicte que «no tocava» i que està «agafat amb fòrceps».

Per la seva banda, Ortega va assegurar sentir «tristesa» en haver conegut la sentència, però també «orgull per haver escoltat la gent». «Per tant, ho tornaríem a fer», va afegir, tot retraient a l'Estat que «l'única resposta que ha donat a la gent que va participar al 9-N és la inhabilitació i la condemna».

Tot preguntant-se si una sentència com aquesta «realment enforteix la qualitat democràtica», Ortega va ser contundent en interpretar la decisió del TSJC en l'àmbit personal. «Jo no em sento condemnada, i m'hauria preocupat molt més que m'inhabilités el meu poble en lloc d'un tribunal».

Per la seva part, l'exconsellera Rigau va interpretar la sentència del TSJC com «una condemna per a nosaltres tres i un avís que han volgut donar al poble de Catalunya». «Ens diuen que hem fallat al TC. Nosaltres tenim molt clar que a qui no podem fallar és a la nostra nació», va afegir.