L'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, acusat de participar en una trama de corrupció urbanística, va negar ahir que manipulés concursos públics i que permetés a ningú obtenir «cap benefici» de les adjudicacions municipals. La fiscal Ana Cuenca va posar l'exbatlle contra les cordes en sol·licitar l'audició de les gravacions telefòniques entre ell i Lluís Andrés García, «Luigi».

«Mai he utilitzat l'Ajuntament per manipular un concurs ni he tingut empresaris del meu entorn», ha dit l'exregidor socialista en el judici que celebra l'Audiència Nacional contra la trama Pretòria de corrupció urbanística que va poder defraudar uns 45 milions d'euros als municipis barcelonins de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona entre 2001 i 2009.

L'exalcalde s'enfronta a una petició fiscal de 6 anys i 10 mesos de presó i a una multa de 5,3 milions d'euros per dos delictes de suborn comesos en l'adjudicació presumptament irregular de tres parcel·les al municipi en el marc de l'anomenada «operació Pallaresa» de la trama.

La fiscal Ana Cuenca li va preguntar si va rebre com a comissió d'aquesta operació un milió d'euros, a la qual cosa l'acusat va assegurar: «No vaig rebre cap comissió ni d'un milió ni de deu milions».

També va negar que usés la seva mare per ocultar un milió d'euros a través d'una opció de compra de terrenys, que és fictícia segons el parer de la fiscal, qui li va recordar que en aquella època la seva mare -ja morta- tenia més de 70 anys i principi d'Alzheimer, encara que l'acusat va dir que ell creia que el seu estat de salut era normal.

Muñoz va desmentir d'aquesta manera que el presumpte «aconseguidor» de la trama, l'exdiputat del PSC Luis Andrés García «Luigi» -al qual l'unia una relació d'amistat-, influís o exercís cap funció al consistori. «Mai ha tingut cap paper a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet», va insistir.

Va aclarir que, com a alcalde, ell dirigia els processos polítics però s'apartava de les qüestions tècniques ja que no eren de la seva competència i no tenia una preparació adequada, per la qual cosa no intervenia en els projectes.

L'exalcalde va recordar que el projecte de l'operació Pallaresa es va aprovar el 2001 quan ell era regidor però encara no alcalde, ja que va assumir aquest càrrec el 2002. I va comentar que el projecte va estar aturat fins a 2003, ja que a causa de les dificultats tècniques que presentava van determinar dues modificacions d'ús posteriors que no van afectar el total de 25.000 metres quadrats del projecte.

Una interventora molesta

Va recordar que la primera modificació d'usos es va aprovar el 2005 pel Ple municipal i va ser validat per la Generalitat. Després, va prosseguir, es van aprovar el 2009 unes segones modificacions que van augmentar l'espai per a la zona hotelera disminuint la d'habitatge lliure i que suposaven 1,2 milions d'euros de noves càrregues a pagar pels adjudicataris.

La interventora que finalment va donar el vistiplau a aquesta segona modificació va posar en un primer moment objeccions a la mateixa, fet que va donar lloc a una sèrie de converses telefòniques entre l'exalcalde i «Luigi» que es van escoltar ahir a petició de la fiscal. En elles, se sent «Luigi» advertir Muñoz que «s'havia de fer fora» la interventora encara que l'exalcalde no ha reconegut en cap moment que estiguessin parlant d'ella.

«Qui cony s'ha pensat aquesta puta interventora que és?», apunta en un moment de la conversa «Luigi». I en una altra de les escoltes se sent l'exalcalde dir: «No hi ha manera que aquests burros meus i la filla de puta aquesta es posin d'acord», i després afegeix que «l'imbècil fastigosa aquesta» ja ha donat el vistiplau.