L'exministre d'Exteriors José-Manuel García Margallo va reconèixer que l'executiu espanyol va haver d'intervenir activament per evitar que diversos governs del món es pronunciessin obertament a favor del procés sobiranista de Catalunya.

En una entrevista al programa El Cascabel de 13TV dimecres al vespre, Margallo va assegurar que «ningú sap l'esforç que ha costat això i els favors que devem a una quantitat de gent per haver aconseguit que facin les declaracions que han fet».

I és que, segons l'exministre, «el normal» és que qualsevol Estat al qual se li pregunta un tema semblant és que es limiti a indicar que es «tracta d'una qüestió interna».

ERC i PDeCAT han demanat avui al Congrés la compareixença de l'exministre d'Afers Estrangers José Manuel García-Margallo perquè aclareixi unes declaracions en un programa de televisió en les quals suposadament va confessar haver demanat «favors» a tercers països contra el procés independentista a Catalunya.

Les dues sol·licituds hauran de passar ara el filtre de la Mesa, encara que no està previst reglamentàriament que una persona que ja no té responsabilitats de govern comparegui davant el Congrés llevat que sigui davant una Comissió d'Investigació a la qual sí que està obligada a acudir.

Pressions a altres governs

Segons ERC, Margallo, actualment diputat i president de la Comissió de Seguretat Nacional del Congrés, va admetre que durant el seu mandat com a ministre d'Afers Estrangers va pressionar altres governs perquè no es mostressin a favor del dret d'autodeterminació.

Des del PDeCAT, Jordi Xuclà va registrar també una bateria de preguntes per escrit al Govern i va demanar a Margallo que aclareixi l'abast de l'anomenada «comissió barretina» creada al ministeri per seguir «al mil·límetre» qualsevol moviment de la Generalitat i «frenar la llibertat d'expressió» del Parlament.

Crítiques desde Letònia

L'exministre d'Exteriors i de Defensa del govern de Letònia, Artis Pabriks va criticar les paraules de Margallo: «Els pactes secrets, si existeixen, tenen poc recorregut com a norma perquè no tenen base moral».