El portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, va advertir ahir a la Generalitat de Catalunya que els seus pressupostos per a aquest any han d'ajustar-se a la legalitat i va avançar que si el text definitiu no ho fa, el recorreran davant el Tribunal Constitucional (TC).

En roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, Méndez de Vigo va confirmar que el Govern espanyol demanarà un informe al Consell d'Estat, pas previ per presentar un recurs d'inconstitucionalitat quan es publiquin els pressupostos, aprovats dimecres pel Parlament de Catalunya.

El ministre va recordar que el Consell de Garanties Estatutàries va alertar fa dies que algunes previsions del pressupost podrien ser il·legals i també s'ha conegut un informe dels lletrats del Parlament de Catalunya dient que determinades esmenes també ho eren.

D'aquesta manera, Méndez de Vigo va al·ludir a l'aprovació de dues esmenes en una disposició addicional del pressupost sobre el referèndum, una de la CUP i una altra de Catalunya Sí que es pot, en sentit contrari: la primera parlant d'una consulta unilateral i la segona, pactada.

El Govern espanyol, segons el portaveu, ha pres coneixement d'aquesta situació, que com a mínim «és realment singular», i quan es publiqui el document demanarà un dictamen al Consell d'Estat per presentar un recurs al TC.

Méndez de Vigo va insistir, en aquest context, que «ningú està per damunt de la llei». «Quan s'incompleix la llei, al final es pot arribar a qualsevol lloc, i això és una cosa que als responsables polítics no se'ns pot oblidar», va dir el portaveu. «No respectar la llei equival a menyscabar la democràcia», va afegir.

Això no obstant, també va reiterar la «permanent disposició al diàleg» sense data de caducitat per part del Govern, sempre «dins de la llei».

El portaveu del govern va assegurar que el recurs del govern espanyol davant el Tribunal Constitucional es presentarà igualment encara que també ho facin PP, PSOE i Cs. D'aquesta manera, s'assegura que els pressupostos quedin suspesos cautelarment de manera immediata, cosa que només passa quan és l'Executiu estatal qui recorre.